На держакти бракує коштів
— Коштів, виділених свого часу Кабміном згідно з постановою №844 від 5 серпня 2009 року на безплатне виготовлення державних актів на землю, вистачить на третину укладених в області договорів, — каже, відповідаючи на запитання наших читачів, начальник головного управління Держкомзему в Рівненській області Світлана Богатирчук-Кривко (на знімку). — Загалом в області на рахунках є близько 5 мільйонів гривень на ці цілі.
— А конкретніше, скільки жителів Рівненщини безкоштовно отримали державні акти на землю? — цікавлюсь.
— Станом на 1 січня — 22 тисячі осіб (знову у виграші ті, хто, як у тій приказці, «рано встає»), коштів залишилось ще на 40 тисяч договорів.
Схоже, не всім поталанить безкоштовно оформити державні акти на землю — все одно будуть ображені та обділені. Хіба що нинішній уряд продовжить справу попередників і профінансує у повному обсязі ці роботи.
Тим часом, каже Світлана Богатирчук-Кривко, в ході реалізації постанови виявилися і ті, хто вже в накладі. Це передусім державні організації, які виготовляють документи на приватизацію земельних наділів. Оскільки дуже занижена вартість їх робіт (а це всього-на-всього 113 гривень замість реальних 350), над багатьма нависла загроза збитковості. До того ж, як засвідчила практика, постановою встановлені нереальні терміни виконання замовлень на виготовлення державних актів на землю — один місяць, тоді як насправді для цього потрібно щонайменше 3—4 місяці. Інакше, у спішці, не уникнути помилок, вважає фахівець.