Футбол. Напівпорожні стадіони, невелика кількість забитих м’ячів, якийсь нудний і прісний футбол, значний перепад температур у містах, котрі приймають змагання, від 25-ти до 7—9-ти градусів (тут зима, і це необхідно було враховувати ФІФА). Поки що невиразна гра європейських збірних, особливо іменитих. Оце, на жаль, характерні риси світового чемпіонату, котрий нині триває в ПАР. Дехто навіть поспішає охрестити його найнецікавішим за всю історію цих змагань.

Однак, мабуть, не варто поспішати з висновками і все малювати лише блідими фарбами. Адже зіграно лише два  тури групового раунду. Ну не може так тривати весь час. Підтвердженням цьому хоча б поєдинок Бразилія — Кот-д’Івуар. За наповненням він, сміємо стверджувати, задовольнив найбільші вимоги футбольних гурманів.

Хоча загальну позитивну картину зіпсував французький рефері Стефан Ланнуа, котрий не зафіксував двічі гру рукою Луїса Фабіана, коли той забивав другого м’яча. Він ні за що вилучив з поля Кака (Кейта ганебно симулював), але не показав червону картку івуарійцю Тіоте за те, що той травмував Елано.

На чемпіонаті сталося кілька сенсацій, котрі додали події певного шарму. Візьмемо хоча б перемогу сербів над грізними німцями. Останні навіть пенальті не реалізували, бо блискуче зіграв воротар балканців Владимир Стойкович, котрий відбив удар Лукаса Подольського. А переможного м’яча забив Мілан Йованович, котрого наставник сербів, сам у минулому чудовий гравець, Радомир Антич (виступав за збірну Югославії, клуби — бєлградський «Партизан», іспанську «Сарагосу», турецький «Фенербахче») ледве не зацілував.

— Я вірив, що мої хлопці зможуть здобути перемогу, — поділився 61-річний живчик Антич. — Не знаю, чи можна назвати це поверненням нашого бійцівського духу. Однак ми повинні зберігати позитивні надії щодо наших шансів на вихід із групи. Команда зробила диво, здолала потужний бундестім. Це важлива перемога для всього сербського народу. І тепер у наступному матчі все залежатиме тільки від нас самих...

До речі, в третьому турі збірна Сербії 23 червня поміряється силами з футболістами Австралії. І їхня мрія цілком близька до здійснення. Хоча для здобуття бажаного результату необхідна максимальна концентрація і налаштованість на важку боротьбу.

На перший погляд ніяк не можна вважати закономірною нічию Англії і Алжиру. Різниця в класі цих команд коментарів не потребує. Але що сталося, те сталося. Родоначальники футболу, котрі вирушали на південь Африки за перемогою, розписалися у власній неспроможності — це факт.

І якщо першу нічию англійців зі США можна було списати на помилку Гріна, вибачити, то нульову нічию зі скромним Алжиром інакше як приниженням не назвеш. Більш несподіваною стала хіба що перемога Швейцарії над Іспанією.

Наставник алжирців Рабах Саадан, либонь, довго думав, що протиставити потужним і зоряним англійцям. І пішов правильним шляхом, видавши зі старту стрімкий, щільний і жорсткий футбол. Так, був великий ризик виснажити футболістів, але на морально-вольових потугах вони таки дістатися бажаного берега.

Неабиякий фокус також утнули підопічні Марчелло Ліппі. Гра «блакитної ескадри» нікого не вразила. То був футбол із великою кількістю помилок, без думки, на низькому виконавському рівні. Принаймні новозеландці мали вигляд абсолютно не гірший, ніж їхні імениті опоненти.

Хоча, люди добрі, сталося те, чого зовсім ніхто не очікував. Вдумайтесь тільки, команда Нової Зеландії вистояла в зустрічі з самою Італією, здобула друге очко на турнірі, при цьому не дозволивши італійцям обійти себе після двох турів...

Анелька облаяв Доменека

Форварда збірної Франції Ніколя Анелька виключено зі складу команди. Президент ФФФ Жан-П’єр Ескалетт вимагав від гравця, щоб той вибачився за образу тренера Раймона Доменека, але форвард відмовився. Анелька залишив табір збірної у суботу ввечері.

По-своєму на відрахування Анелька відреагували його партнери по збірній. На знак протесту вони відмовилися від тренувань. «Щоб показати свою незгоду з рішенням федерації, всі гравці відмовилися брати участь у тренуванні», — йдеться в офіційній заяві французьких футболістів. Вони прибули на тренування, але перед початком заняття капітан Патріс Евра вручив прес-аташе команди цю заяву.

У цю справу навіть втрутився президент Франції Ніколя Саркозі.

На знімках: очі місцевого фана; грають Гана і Австралія; Радомир Антич — Мілану Йовановичу: «Дай я розцілую тебе, синку».

Фото з сайту Sports. yahoo. com.