Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів телефонну розмову з Президентом Європарламенту Єжи Бузеком. Як повідомляє прес-служба парламенту, під час розмови обговорювали питання, які стосуються підготовки до початку роботи Парламентської асамблеї «Євронест».
Ініціативу щодо підготовки пропозицій до посилення відносин Європейського Союзу зі східними сусідами було виголошено Прем’єр-міністром Республіки Польща Д. Туском на засіданні Європейської Ради у березні 2008 року. 26 травня 2008 року міністри закордонних справ Республіки Польща та Королівства Швеція передали на розгляд глав зовнішньополітичних відомств держав—членів ЄС спільний позиційний документ щодо концепції «Східного партнерства». Польсько-шведські пропозиції були підтримані державами-членами на засіданні Європейської Ради 20 червня 2008 року, на виконання рішень якого Європейська комісія 3 грудня 2008 року представила Комунікацію «Східне партнерство». Країнами-партнерами ініціативи «Східне партнерство» є Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна.
З огляду на те, що Україна не розглядає «Східне партнерство» як рамкову політику, двосторонній вимір ініціативи для України зводиться до тих його нових елементів, яких не було у двосторонніх відносинах з ЄС. До них належать Програма всеохоплюючої інституційної розбудови та Програма регіонального розвитку.
18 травня 2009 року в Києві відбулося спільне засідання представників профільних парламентських комітетів країн—учасниць «Східного партнерства» для координації позицій щодо можливої участі в Парламентській асамблеї. За його результатами прийнято Рекомендації для національних парламентів Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдови та України щодо можливої участі в «Євронест».
Запропонована в рамках «Східного партнерства» Парламентська асамблея має стати доповненням до наявних форм парламентської співпраці та посилить відносини України з ЄС.