Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав з робочою поїздкою Полтавську область. Як повідомили у секретаріаті М. Томенка, в місті Гадяч він побував у державному училищі культури імені І. Котляревського і загальноосвітній школі імені М. Драгоманова та презентував книжку «Михайло Драгоманов: автожиттєпис». Зустрічаючись із колективами навчальних закладів, М. Томенко сказав, що «це місто, де народився один із найвизначніших політичних діячів європейського світогляду, один із засновників української політологічної школи — Михайло Драгоманов», та висловив задоволення з того, що дослідження, яке він підготував разом зі своїми колегами, потрапить у бібліотеки Полтавщини.
Відповідаючи на запитання про реформу шкільної освіти під час зустрічей на Полтавщині, М. Томенко сказав, що на сьогодні прийняття рішення про 11-річне навчання є певним компромісом у ситуації, що склалася. «11-річна система навчання на сьогодні — це  певний компроміс та менше зло для батьків, учителів і школярів», — зазначив він.
Водночас заступник глави парламенту наголосив, що вважає неправильною позицію викреслити історію шкільної реформи останніх років і повернутися до 
10-річного навчання, натомість, на його думку, і проект 12-річної освіти в українському виконанні виявився далеким від європейського підходу. Як приклад М. Томенко навів той факт, що так і не вдалося підготувати навчальну програму у такий спосіб, щоб у 12-му класі, який має бути класом спеціалізацій, вивчалися б тільки ті предмети, на які випускники орієнтуватимуться під час вступу до вищих навчальних закладів. «Крім того, має місце психологічна неготовність батьків, учителів та, власне, і школярів перебувати в школі до такого віку», — зазначив він.
Також серед проблем М. Томенко назвав відсутність випуску 2012 року, якщо б остаточно реалізувався проект повного переходу на 12-річну систему навчання.