112 — такий телефонний номер набиратимуть мешканці Львова та області в разі будь-яких надзвичайних ситуацій. На повну потужність система запрацює тут уже до кінця року, а невдовзі «Оберіг» об’єднає 27 регіональних центрів України. Це надасть можливість обробляти та координувати інформацію про всі надзвичайні ситуації, що відбуватимуться в країні.
Презентація роботи програмно-апаратного комплексу Система-112 «Оберіг» відбулась за участі міністра МНС Нестора Шуфрича. На його думку, нововведення дозволить інтегрувати в єдине ціле роботу багатьох диспетчерських служб рятувальних, аварійних та комунальних підрозділів і прискорити реагування на різноманітні загрози.
«Оберіг» був розроблений ДП «Українські спеціальні системи зв’язку» МНС України, Інститутом проблем інформації НАН України за участі фахівців ГУ МНС України у Львівській області. Регіональні центри, які входять у систему, реєструватимуть та оброблятимуть повідомлення від населення про надзвичайні ситуації, після чого координуватимуть зусилля для їх ліквідації. Цікаво, що система містить в собі технологічний центр для забезпечення її безперебійної роботи. Нестор Шуфрич також повідомив, що на базі навчальних закладів МНС України створять спеціальні факультети для підготовки необхідних спеціалістів. Зокрема, у Львівському держуніверситеті безпеки життєдіяльності вже створено відповідну кафедра.