Нині діючі тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибирання їх територій у Кам’янці-Подільському не покривають фактичних витрат на 40—45 відсотків.
Такий висновок днями озвучив заступник начальника управління житлово-комунального господарства Віктор Чорнописький.
Відтак виконавчий комітет міської ради погодив нові тарифи на згадані послуги, адже ситуація ставить під загрозу саме життя житлової сфери міста. Крім того, постанова Кабінету Міністрів від 20 травня 2009 року №529 вимагає розробки тарифів для кожного будинку окремо, враховуючи ступінь зручностей та технічний його стан. Наразі нові ціни для кожного дому готові. Вони передбачають такі складові: зростання заробітної плати, вартості матеріалів та енергоносіїв. Востаннє тарифи на квартплату в Кам’янці-Подільському переглядали у травні 2008 року. У тарифи закладено вісім позицій: прибирання прибудинкової території, прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівель, дератизація, дезінфекція, обслуговування димових каналів, поточний ремонт, вивезення побутових відходів, технічне обслуговування та електроенергія для ліфтів, освітлення місць загального користування. Житловики запевняють, що ці послуги реально надаються. Постановою передбачено ще й закладання в тариф витрат на прибирання сходових кліток, полив клумб та газонів, повірка лічильників тощо. За бажанням мешканців ці послуги може бути додано за окрему плату.
Найнижчою квартплата виявиться для мешканців нових багатоповерхівок, а найбільше доведеться платити тим, хто живе у глинобитних будинках без зручностей, для них тариф прогнозовано може зрости втричі. Влада, однак, обіцяє, що весь тягар нової плати не буде перекладено лише на плечі мешканців цього житла, яке відноситься до шостого класу.
Щоправда, відбулося лише погодження тарифів. Місто чекає громадських слухань, згодом вивчать і проаналізують усі пропозиції. Коли ж уведуть нові тарифи, ще ніхто не може сказати. До того ж уряд готує проект постанови про передачу права встановлювати ці тарифи НКРЕ.
Міська влада серйозно стурбована низьким рівнем оплати послуг ЖЕКів, яким населення винне вже понад два мільйони гривень. Міський голова Анатолій Нестерук повсякчас підкреслює, що нині мешканці мають вибір: або користуватися послугами ЖЕКу, або ж створювати ОСББ, для яких на цей рік передбачена підтримка з державного бюджету. Одночасно з цим очільник громади зажадав від начальників ЖЕКів забезпечити 100-відсоткову проплату мешканців за отримані послуги. У разі невиконання цього житловики можуть залишитися без зарплати.
Чи почує громада цей посил влади, чи вдасться на цей раз переконати людей, що «дармового» житла не буває?! Проблема існує не один рік, нині вона вже нагадує снігову лавину, яка може поховати під собою таку форму господарювання, як ЖЕК.
Кам’янець-Подільський.