Директор з персоналу холдингової компанії «Луганськтепловоз» В’ячеслав Малов — людина в місті відома. Він — Почесний громадянин Луганська, більше двадцяти років обирався депутатом міської і районної рад. На його думку, окремі проблеми в державі створюються через відсутність реальних важелів впливу на органи влади з боку людей праці.
— Трудові колективи повинні вносити на розгляд місцевих рад пропозиції з комплексного економічного і соціального розвитку на їхній території, а також з інших питань, що належать до компетенції відповідних органів місцевого самоврядування, — вважає В’ячеслав Малов. — Думки й пропозиції трудових колективів повинні враховуватися органами місцевого самоврядування під час прийняття рішень, що стосуються діяльності підприємств, установ, організацій. Трудовий колектив — це не абстрактна структура, це — живі люди, об’єднані загальною роботою, загальною долею, і саме вони повинні визначати шлях розвитку підприємства, міста й району, мати своїх представників в органах влади.
У цьому зв’язку В’ячеслав Малов запропонував на розгляд депутатів Верховної Ради від Луганської області нову редакцію Закону України про трудові колективи. Зокрема, визначаючи основні повноваження трудових колективів при здійсненні співробітництва з органами місцевого самоврядування, В’ячеслав Малов вважає, що відповідно до законодавства України трудові колективи повинні також брати участь в обговоренні проектів законів України або рішень органів місцевого самоврядування стосовно інтересів трудового колективу і вносити свої пропозиції. Крім того, трудові колективи мають порушувати питання про відкликання депутатів Верховної Ради України, місцевих рад, народних суддів і народних засідателів районних (міських) народних судів, як таких, що не виправдали довіри виборців. На думку В’ячеслава Малова, трудові колективи повинні заслуховувати звіти депутатів Верховної Ради України, місцевих рад, висунутих трудовим колективом, а також звіти виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування, їхніх відділів і управлінь. Такі повноваження не тільки підвищать імідж трудових колективів, а й підуть на користь органам самоврядування.
Луганськ.