Жнива в Криму прискорять комбайни з інших регіонів
За даними Міністерства аграрної політики Криму, до збирання ранніх зернових приступили дев’ять районів півострова. За словами заступника міністра аграрної політики автономії Миколи Полюшкіна, намолочено 14730 тонн озимого ячменю за середньої врожайності 24,4 центнера з гектара. А загалом вал зернових очікується в межах 1,6—1,7 млн. тонн (у 2009 році — 1658,8 тис. тонн).
Складною для сільгосппідприємств автономії залишається ситуація із забезпеченням жнивної кампанії пально-мастильними матеріалами, насамперед — дизельним паливом. Для проведення жнив необхідно 22,5 тисячі тонн солярки й 5,2 тисячі тонн бензину. Аграрії ж забезпечені дизельним паливом на 19 відсотків, бензином — на 35. На тлі зростання цін на нафтопродукти й безгрошів’я багатьох господарств півострова розв’язати це завдання власними силами їм украй складно. Частково дефіцит пально-мастильних матеріалів буде заповнений за рахунок власників залучених комбайнів — в Криму агропідприємcтва уже уклали договори на роботу 919 таких машин.
За рахунок «чужих» комбайнів навантаження на одну машину знижується з 450 до 277 га, що дасть змогу за сприятливих погодних умов завершити збирання ранніх зернових до середини липня.