Депутати Маріупольської міської ради, висловлюючи стурбованість ситуацією довкола Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, вважають, що події останніх тижнів дестабілізують підприємство та підривають його економічний потенціал.

Відповідне звернення сесія міськради одностайно прийняла у вівторок, закликавши громадськість «не нагнітати обстановку, зберігати спокій і впевненість у чіткості та результативності роботи всіх контролюючих органів із цього питання». Депутатський корпус висловив підтримку трудовому колективу та звернувся до правоохоронних органів міста із клопотанням ужити всіх можливих заходів для захисту прав та законних інтересів працівників комбінату та їхніх сімей.

Як повідомляла наша газета, наприкінці травня на прес-конференції в Києві представники двох консалтингових фірм заявили про продаж акцій ЗАТ «Ілліч-Сталь» (яке консолідує понад 90 відсотків акцій комбінату імені Ілліча) та зміну керівника ЗАТ. За словами підприємців, продаж акцій відбувся ще навесні 2009 року в інтересах замовника — однієї з російських фінансово-промислових груп. Наступного дня до Маріуполя приїхав Ілля Горн, який назвав себе новим генеральним директором ЗАТ «Ілліч-Сталь», та зареєстрував в органах державної реєстрації новий статут товариства. Голова правління, генеральний директор комбінату імені Ілліча назвав продаж акцій «махінаціями» і поклав провину на брокера, якому була видана довіреність на інші операції з акціями підприємства. За словами керівника комбінату, брокер скористався довірою та здійснив оборудку, на яку не мав повноважень. До того ж з минулого року господарський суд заблокував рух акцій за позовом кількох акціонерів підприємства. Президент Віктор Янукович доручив правоохоронним органам розібратися з ситуацією. Відповідне доручення отримала і міжвідомча комісія з питань протидії поглинанню і захопленню підприємств на чолі з віце-прем’єр-міністром Володимиром Сівковичем.

«Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча — містоутворююче, соціально спрямоване підприємство. Воно завжди активно брало участь у соціально-економічному розвитку міста, його благоустрої, — заявив на сесії міськради депутат Іван Любченко. — Трудовий колектив продовжує працювати, але і провокації тривають. Усе місто було обклеєне об’явами, що викуповуються частки орендного підприємства. Це неможливо. Потім здійняли паніку, начебто заблоковані платіжні картки трудящих комбінату. Вишикувалися черги до банкоматів. Ми повинні розуміти, що від добробуту комбінату імені Ілліча залежить добробут багатьох мешканців міста. Колектив сповнений рішучості обстоювати інтереси комбінату і власні інтереси».

«У мене була зустріч із прокурором міста Олександром Єгоровим, — розповів журналістам міський голова Юрій Хотлубей. — Він поінформував, що ведеться слідство, є матеріали, які відпрацьовуються. Але є певна таємниця слідства. Питання перебуває на контролі обласної прокуратури та Генерального прокурора України». Керівник міста спростував звинувачення одного з депутатів про те, нібито голова зустрічався з новими власниками ЗАТ «Ілліч-Сталь». «Жодних зустрічей тут не було з жодними представниками. І наскільки я знаю, вони взагалі ні з ким тут не зустрічалися. Явочним порядком були надані документи, вони пройшли відповідні процедури, зареєстровані в Державному комітеті з цінних паперів і фондового ринку. Є ще рішення Херсонського суду, яке щось легалізувало, є рішення Іллічівського районного суду Маріуполя, яке призупинило ці процеси. Щодо нашої позиції, то ми повністю на боці трудового колективу».

У раді ветеранів комбінату імені Ілліча лежать аркуші з підписами під зверненням на захист трудового колективу підприємства. За словами голови ради Костянтина Куркчі, щодня до ради ветеранів приходять десятки колишніх металургів, і не обов’язково «іллічівців»: «До нас телефонують мешканці Маріуполя, є дзвінки з інших міст області. Люди обурені спробою рейдерського захоплення. Приходять, підписують звернення. Сьогодні на комбінаті працюють 48 тисяч трудящих, є 37 тисяч ветеранів, які не мислять подальшого життя без підприємства. Ми прекрасно розуміємо, що коли прийде новий власник, він насамперед вестиме мову про збільшення доходів. А досягти цього можна або збільшенням продуктивності праці, або скороченням людей. І такі приклади на підприємствах міста є».

Голова ради ветеранів відзначив, що колишні металурги готові до акцій протесту на захист підприємства. «Наші люди готові на все, аж до крайніх заходів: наприклад, до голодування під стінами Верховної Ради, Кабінету Міністрів чи Верховного Суду. Якщо потрібно буде, по периметру станемо, нікого не пустимо. Люди налаштовані рішуче, бо знають, чим усе може закінчитися. Ветерани думають не про себе, а про дітей, про онуків, про Маріуполь у цілому. Не буде комбінату імені Ілліча — не буде Маріуполя».

Але не виключено, що така активність не знадобиться. Керівник комбінату імені Ілліча Володимир Бойко заявив, що підприємство веде переговори про об’єднання із холдингом «Метінвест» (який входить до складу компанії «СКМ» Ріната Ахметова). «Настає другий етап фінансової кризи, і вже сьогодні потрібно думати, як виживати. Зможуть вижити в цих умовах компанії, які мають і виробництво, і сировину, і струнку систему збуту. Тому сьогодні ми ведемо переговори з «Метінвестом», тому що, по-перше, це українська компанія, по-друге, у неї є сировина — руда, концентрат, кокс. З нашого боку — є потужне підприємство і колектив. Спільна діяльність повинна бути лише на благо України, тому ми ведемо ці переговори і, гадаю, найближчим часом завершимо їх із позитивним результатом».

У свою чергу прес-служба «Метінвесту», підтвердивши наявність переговорного процесу з керівництвом ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» про можливу співпрацю та об’єднання зусиль з подолання наслідків світової фінансової кризи, повідомила, що «сторони розглядають можливі кроки щодо спільної діяльності та використання об’єднаних ресурсів для зміцнення позицій національного виробника на міжнародних ринках».

Донецька область.