— Беріть молочко, домашнє, корисне, ранішнє! — біля метро «Шулявська» бабуся в кольоровій хустині рекламує свій «натурпродукт». Спека, хочеться пити. Зупиняюся, прицінююсь. І раптом помічаю: через брак прилавка бабуся виставила пляшки з молоком на брудній бетонній урні, дбайливо прикривши її картонкою. Особисто в мене після побаченого спрагу як рукою зняло!
Улітку навіть людям з міцними шлунками доводиться бути перебірливими, адже на спеці продукти харчування псуються швидше й шанси отруїтися ними зростають. Потрапити на лікарняне ліжко можна через те саме молоко. Приміром, у Тернопільській області за 5 місяців близько 70 дітей до 14 років звернулися до медиків з гострими кишковими інфекціями після того, як спробували молокопродукти зі стихійних ринків.
Столиця в цьому плані теж не приклад для наслідування: на київських «базарчиках» їжу найчастіше продають просто з асфальту. На площі Космонавтів стихійний ринок уже поглинув зупинку: щоб пробратися до маршрутки, пасажири змушені перестрибувати через лотки із черешнею й пляшки з молоком. Червонощока торговка тими самими руками бере полуницю й курку, одним ножем відрізає й брудне яблуко («спробуйте — солодке!») і сир («зараз я вам зважу»). І все це багатство розкладене на картонному ящику, за 20 сантиметрів від ніг перехожих.
— Якщо вже людина купує сир на такому ринку, вона має розуміти, що цей продукт потрібно піддавати термообробці, — попереджає доктор медичних наук, професор Віталій Корзун. — Приміром, використовувати для приготування сирників.
— Молоко теж — споконвічно продукт нестерильний, — нагадує керівник відділу Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кильдій. — У молоці з-під корови хвороботворні бактерії не розвиваються. Але через декілька годин після доїння влітку молоко потрібно відправляти в холодильник.
— Краще, звичайно, пити тепле молоко, — каже Віталій Корзун. — Якщо немає такої можливості, ідіть на ринок. Але в жодному разі розливне молоко не можна вживати сирим. Його потрібно хоча б довести до кипіння. При 85 градусах Цельсія стафілокок і більшість інших хвороботворних мікроорганізмів гинуть. Щоправда, токсини у зіпсованому продукті все одно залишаться й можуть спричинити отруєння.
На легальних ринках дозволяється продавати молоко не пізніше 12 годин після доїння, роз’ясняє заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Віталій Башинський.
— Продавати сире молоко домашнього виробництва дозволяється тільки в спеціально відведених для цього місцях за наявності дозволу на реалізацію продукції, виданого тут же, на ринку, державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи, — продовжує експерт. — У лабораторії молоко перевіряють, у тому числі й на бактеріальне обсіменіння. У разі перевищення норми забороняють реалізацію.
На вимогу покупця продавець молока зобов’язаний надати йому документ — висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Крім того, реалізатор повинен мати при собі особисту медичну книжку й ветеринарну картку на корову.