Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відповідаючи на запитання учасників слухань «Внутрішня і зовнішня політика України після зміни влади» за участю депутатів Верховної Ради та Бундестагу. У рамках офіційного візиту до ФРН він виступив з доповіддю перед учасниками слухань.
На запитання, чи не існує в нас загрози демократії, В. Литвин зазначив: така засторога існує завжди, але їй протидіє парламент, потужна опозиція у ньому та поза його межами. «Головне, щоб опозиція перейшла на нову якість своєї роботи, — сказав В. Литвин. — Тотальне таврування та критика — це тільки одна частина, одна із складових роботи опозиції, а більш перспективним засобом є пропонування альтернатив владним ініціативам, відстоювання цих альтернатив, доведення широкому загалу, що запропоноване опозицією більше відповідає інтересам суспільства». Водночас В. Литвин зазначив, що останнім часом опозиція переходить саме до такого способу ведення своєї діяльності. Як приклад — розгляд у парламенті альтернативних проектів Судового кодексу, законопроектів про судоустрій та про Бюджетний кодекс.
«Наша проблема полягає лише в тому, що ми повинні працювати «з коліс», перебуваючи у стислих часових рамках, а тому вимушені проводити дискусії в короткі терміни», — сказав Голова Верховної Ради, додавши, що якщо до 15 липня парламент не ухвалить Бюджетний і Податковий кодекси, уряд не зможе розробити проект бюджету-2011 на новій основі, який має надійти на розгляд депутатів до 15 вересня.
«Владі й опозиції потрібно навчитися цивілізовано співіснувати і зрозуміти, що виборами життя не закінчується», — сказав В. Литвин.
Відповідаючи в Берліні на запитання журналістів, чи не стоїть Україна перед вибором: інтегруватися в Європу або зближуватися з Росією, В. Литвин зазначив, що вважає неправильним протиставлення цих курсів, і не бачить між ними суперечностей. «Бо якщо ми матимемо ворожнечу з Росією, Європа буде віддалятися від нас», — підкреслив він. Голова Верховної Ради також наголосив, що нам потрібно «визначити переговорну платформу у взаєминах із Росією». «На превеликий жаль, ми поки що не маємо такої платформи, діємо, вихоплюючи ті чи інші аспекти відносин, тоді як Росія чітко сформулювала, що вона хоче мати від України», — сказав він.
«Нам треба чітко визначити базу наших взаємин, яка б збігалася з настроями людей та виходила з національних інтересів, — зазначив В. Литвин.
Прес-секретар Голови Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.