Вечірнє засідання 17 червня
Народні депутати 247 голосами ухвалили в першому читанні Податковий кодекс, поданий урядом. Документ, який містить 19 розділів (495 сторінок), представив міністр фінансів Федір Ярошенко. Проект, за його словами, концептуально ґрунтується на положеннях програм економічних реформ на 2010—2014 роки. Документ є узагальненим результатом 10-річної роботи провідних вчених, політиків, фахівців-практиків. Під час роботи над ним було враховано досвід передових, попередніх, різних розробників Податкового кодексу, уважно вивчені й запропоновані ними новації.
Зокрема, проект передбачає зниження податку на прибуток підприємств (у 2011 році — 20 відсотків, 2012-му — 19 відсотків, 2013 році — 18 відсотків, 2014-му — 17 відсотків).
Базова ставка податку на дохід фізичних осіб, згідно з проектом Податкового кодексу, становить 15 відсотків бази оподаткування, водночас для певних випадків встановлюється подвійна ставка податку на доходи фізосіб — 30 відсотків. Подвійна ставка поширюватиметься на доходи, нараховані як виграш чи приз, крім державної грошової лотереї.
За ставкою 10 відсотків обкладатиметься податком зарплата шахтарів, працівників шахтобудівних підприємств, працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб. Проект також передбачає введення місцевого туристичного збору в розмірі 0,5—1 відсоток від вартості проживання за добу в місцях тимчасового проживання.
Крім того, дія транспортного податку, відповідно до проекту кодексу, поширюватиметься на літаки і вертольоти.
«Буде скорочено дев’ять загальнодержавних податків. Це 30 відсотків від загальної кількості. Місцеві податки і збори будуть скорочені втричі — з 14 до 5», — пообіцяв міністр.
А ухвалення проекту Податкового кодексу, за його словами, стане запорукою створення в Україні справедливої, прозорої та стабільної податкової системи, яка сприятиме створенню умов для ефективного функціонування економіки та успішного проведення економічних реформ.
Альтернативний проект доповів народний депутат Микола Катеринчук. Він позитивно оцінив те, що розпочалася змістовна дискусія щодо податкової реформи. Доповідач порівняв документи і запропонував прийняти обидва за основу, створити робочу групу і на розгляд у другому читанні винести в сесійний зал узгоджений документ.
Голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін розкритикував урядовий проект, назвавши його «кодексом непрямої дії». І додав, що документ розглядається з порушенням Конституції України. Урядові ініціативи нещадно розкритикували і опозиціонери, назвавши їх «бомбою під економіку країни».
Після того сесія ухвалила постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005—2010 роках».
Наприкінці вечірнього засідання народні депутати прийняли в цілому два законопроекти про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» відповідно — щодо виділення коштів для лікування онкохворих за кордоном (законопроектом пропонується збільшити обсяг бюджетних призначень Міністерству охорони здоров’я на 15 млн. за рахунок надходжень акцизного збору із ввезених на територію нашої країни товарів) і щодо автомобільних доріг, задіяних до підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Парламент прийняв за основу зміни до державного бюджету на 2010 рік (щодо збільшення видатків на забезпечення медикаментами хворих на гемофілію). Документом пропонується збільшити на 60 млн. грн. видатки з державної казни за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».