Останній день жовтня цього року — це безальтернативна дата проведення виборів до органів місцевого самоврядування. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович учора на прес-конференції. Урядовець висловив переконання, що до кінця поточної сесії парламенту проведуть усі необхідні консультації, в тому числі й щодо внесення змін до виборчого законодавства, і Верховна Рада ухвалить усі необхідні рішення.
Спілкуючись із журналістами, О. Лавринович відкинув звинувачення деяких політичних сил у тому, що Міністерство юстиції навмисно не захищало інтереси України під час розгляду справи в Стокгольмському суді (йдеться про ухвалення Стокгольмським арбітражним трибуналом рішення, згідно з яким RosUkrEnergo має одержати від «Нафтогазу» додатково 1,1 мільярда кубів газу як неустойку за порушення умов контракту). Він підкреслив, що суд розглядав суперечку двох суб’єктів підприємницької діяльності й тому Мін’юст не мав повноважень самостійно втручатись у судовий процес.
Коментуючи суть спору, міністр юстиції зауважив, що його «першопричина лежить у неприхованому бажанні використати ресурси, які належать державі, якщо не безпосередньо через державний бюджет, то через ресурси, що належать стовідсотково державній монополії, яка відокремлена від держави». Водночас міністр не виключив, що у разі невиконання рішення суду позов можуть подати вже до держави Україна. Тоді доведеться віддати кошти з бюджету, наголосив він. При цьому, за словами О. Лавриновича, якщо цього не зробить Україна, то після відповідного рішення суду, це зроблять інші країни, конфіскуючи певну власність нашої країни.