Окрім серйозних змістовних зауважень, які стосуються ухваленого в першому читанні Податкового кодексу, є надпринципові речі, про які не варто мовчати. На цьому вчора під час брифінгу наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Він назвав низку новацій цього документа, які можуть «перетворити Україну на «поліцейську державу» в гіршому розумінні цього слова». «Передусім це податок до податкової адміністрації та податкової міліції. На чолі цієї поліцейської держави буде поставлена нова структура, яка називатиметься «спеціалізована державна податкова інспекція», — сказав парламентарій. Він зазначив: якщо проаналізувати плани діяльності цієї структури, то їй надано повноваження, які свого часу мали НКВС та НК, методи яких особливо використовувалися та прославилися в період сталінського режиму.
Згідно з Податковим кодексом, цій структурі і податковим інспекторам, які діятимуть у ній, дозволяється непрямими методами здійснювати податковий контроль. «До непрямих методів віднесено такі речі, як економічний аналіз, спостереження, аналогії та економічні аналогії для контролю за витратами й доходами платників податків — фізичних осіб», — зазначив М. Томенко.
Водночас податковому контролю дозволяється проводити опитування платників податків — фізичних осіб та позапланові виїзні перевірки, виходячи з аналізу податкової інформації, — продовжив заступник глави парламенту. «Податковим інспекторам надається право обстежувати територію, приміщення і майно платників податків», — наголосив М. Томенко.
«Я переконаний, що не лише опозиція, не лише бізнес, а й українське суспільство зроблять усе, щоб ці принципи поліцейської держави разом зі сталінською податковою інспекцією ніколи не було створено», — сказав Микола Томенко, зауваживши: якщо Президент, уряд і коаліція не підуть на вилучення цих норм із Податкового кодексу, можна очікувати серйозних акцій протесту проти цієї абсурдної ситуації.
Вл. інф.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.