Поки що головні події в країні розвиваються, хоч як парадоксально, не в стінах парламенту чи в будинках на Банковій чи вулиці Грушевського. Щоправда, увага до законодавців доволі пильна з боку суспільства. Адже долю кожного визначають не тільки Бюджетний і Податковий кодекси, які було прийнято за основу в четвер. Як відомо, планувалося розглянути і прийняти закон про базові мови, закон, який регламентував би право громадян на мітинги і мирні зібрання.

Варто зазначити: активна позиція громадян змусила владу прислухатися до їхнього голосу. Спершу народний депутат Михайло Чечетов заявив, що Партія регіонів не голосуватиме за законопроект 2450, який мав би бути своєрідною гамівною сорочкою не тільки для опозиціонерів, а й передусім для громадян, не згодних з діями не тільки центральної, а й місцевої влади. А в четвер заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що глава держави не підпише закон у тому варіанті, який подано до Верховної Ради.

Водночас першим випробуванням для Президента Віктора Януковича і судової системи стануть позови до нього. Зокрема, щодо його заперечення на сесії Парламентської асамблеї Європи голодомору українців у 1932—1933 роках. Юристи Банкової поки що попросили суддів перенести слухання справи для того, щоб вони могли підготуватися до процесу, і суд відгукнувся на їхнє прохання.

А днями свій позов подала телекомпанія ТВі. Вона оскаржила в Окружному адміністративному суді Києва указ про призначення голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції. Протистояння з керівником спецслужби пов’язано з тим, що його дружина керує медіа-холдингом, до якого входить телеканал «Інтер». Як відомо, нещодавно суд на клопотання цієї структури визнав недійсним конкурс на частоти для мовлення, які отримали «5 канал» і ТВі.

Сьогодні ж до Харкова мають прибути представники громадськості для захисту тамтешнього парку імені Горького. Місцева влада поки що успішно блокує спроби місцевих жителів захистити зелені легені свого міста. Понад те, деякі учасники акції протесту отримали адміністративні покарання, а мати одного з них оголосила на знак протесту голодовку.

А тим часом нова влада всерйоз взялася наводити порядок у Києві. У столичного градоначальника з’явився новий перший заступник, колишній міністр ЖКГ Олександр Попов. Подейкують, що так звана «команда молодих» Леоніда Черновецького невдовзі також може стати колишньою. Водночас Партія регіонів розпочала підготовку і до районних виборів у Києві: створено штаби, визначено цифри голосів, скільки регіонали мають отримати у кожному районі.

Хоча, схоже, не всі з ново-призначених керівників областей змогли знайти спільну мову з місцевими елітами. Перший повернувся у Верховну Раду колишній голова Тернопільської ОДА Ярослав Сухий. Подейкують, що таку само долю може розділити і керівник виконавчої влади Львівщини Василь Горбаль.

У тому ж місті Лева триває протистояння між прокурором області Олексієм Баганцем і місцевою газетою «Експрес». Очільник обласної прокуратури навіть звернувся до Генпрокуратури з проханням провести службове розслідування, щоб зняти з нього усі звинувачення.

Водночас у виданні, наближеному до одного із впливових регіоналів, висловили думку, що відбудеться заміна Генерального прокурора. У свою чергу Олександр Медведько у четвер провів прес-конференцію, на якій розповів про хід розслідування резонансних справ. Зокрема, щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

За всіма ознаками, нинішнє літо обіцяє бути спекотним не тільки у природі, а й на політичній арені.