«Я хотів би, щоб у країні регулювання трудових відносин здійснювалося за єдиними правилами й нормами», — заявив на прес-конференції заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий.
Він повідомив, що в першій частині нового Трудового кодексу передбачено відносини між працівником і работодавцем, а в другій — між колективом і роботодавцем.
Григорій Осовий розповів, що ще в 2000 році розпочалась активна дискусія між урядом, роботодавцем і профспілками стосовно розробки нового регулюючого правового акта замість Кодексу законів про працю. А в наступному році, за сприянням технічної допомоги Міжнародної організації праці, почали створювати новий Трудовий кодекс. Над ним працювали фахівці, вчені, практики. Також були створені робочі групи, які аналізували чинну законодавчу базу, міжнародні договори і правові акти для того, щоб цей документ відповідав нормам Євросоюзу, Конвенції міжнародної організації праці, угодам і договорам, які визначають базові права людини, в тому числі у сфері праці.
Отже, до 2005 року була проведена достатньо фундаментальна робота і з’явився перший проект нового кодексу. Але, на жаль, представників профспілок він не задовольнив, оскільки містив багато зауважень. «Він надто лібералізує трудові відносини, тобто робить певні преференції роботодавцю над працівником, — зазначив Григорій Осовий. — Ми звернулися до парламенту, Президента, уряду. Також була проведена всеукраїнська конференція, де профспілки сказали «ні» такому Трудовому кодексу».
Заступник голови ФПУ зауважив, що Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці вперше дозволив працювати над проектом сторонам соціального діалогу. Між ними було знайдено компроміс. Також МОП провела експертизу законопроекту. Фахівці висловили свої зауваження і застереження. В результаті було проведено дискусію за 142 статтями. За її підсумками проект Трудового кодексу доопрацювали, однак ще залишилося 12 розбіжностей. Законопроект народні депутати ухвалили лише в першому читанні.