Традиційна паличка-виручалочка аграріїв цього літа дала збій.

На Запоріжжі розпочався збір соняшнику. На жаль, результати, особливо у Приазовському та низці інших районів області, не тішать. На тлі 20 центнерів з гектара у Гуляйпільському районі у Приазов’ї вийшло всього по 6,6 ц/га. І хоча це лише початок — із засіяних 473 тис. га зібрано лише вісім відсотків — фахівці обнадійливих прогнозів не роблять. Адже багато соняшникових полів півдня та заходу області ще наприкінці липня мали вигляд справжнього сухостою з голівками по 7—10 сантиметрів у діаметрі. Там, де наче і корзина соняшника нормальна, близько половини — з пустим насінням.

У середньому по регіону втрачено до двадцяти відсотків посівів. У департаменті агропромислового розвитку Запорізької ОДА звинувачують у всьому високі температури липня, які різко прийшли на зміну помірному травню і червню. Через це там, де рослини встигли зміцніти під час дощів, хоч щось виросло, а де сіяли під завісу — справжня біда.

Додамо, що традиційно на Запоріжжі, попри всі наукові рекомендації і навіть урядові нормативи, посіви соняшнику займають площі, які значно перевищують заплановані. Цього року офіційно на 11 відсотків, однак де-факто, напевно, ще більше. Причин декілька: зокрема, вкрай важкі для агровиробництва зими і весни останніх років та нульова допомога держави у разі значних втрат. Не дуже покладаючись на яру пшеницю та ячмінь, аграрії традиційно робили ставку на соняшник, який зазвичай не підводив. Згадана культура хоч якось давала змогу зводити кінці з кінцями багатьом господарствам області. А ось цьогоріч, коли з пшеницями наче все добре, збій дав саме соняшник.

Запоріжжя.