На території області міліція провела операцію з виявлення неповнолітніх правопорушників. Про результати заходу ми попросили розповісти начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Луганській області полковника міліції Павла Шмаргуна.
— Профілактична робота з підлітками, — каже Павло Вікторович, — не обмежується рамками операції, вона проводиться постійно. Цього разу було залучено 1380 співробітників ОВС. Перевірено 2053 неповнолітніх, котрі перебувають на обліку, доставлено в міліцію близько 400, відпрацьовано 118 місць концентрації молоді.
— За що правоохоронці притягали до відповідальності «важких» підлітків?
— Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання підлітків вилучалися наркотичні речовини. Деякі школярі «засвітилися» на шахрайстві. Затримували молодих людей за незаконне зберігання холодної й вогнепальної зброї, за дрібне хуліганство.
Крім того, виявлено три десятки випадків продажу дітям спиртних напоїв і сигарет, зафіксовано 359 фактів насильства в родині. Затримано 23 громадянина, які пригощали підлітків вином. Більш як 200 недбайливих тат і мам оштрафовано за відхилення від виховання своїх чад.
У всіх навчальних закладах напередодні ми роз’ясняли учням вимоги нового законодавства. Як з’ясувалося, не всі знали про те, що пиво й слабоалкогольні напої продаються й уживаються з тими ж обмеженнями, що й інші хмільні напої.
— Яка допомога надається дітям, обділеним батьківською увагою громадянами, організаціями?
— На щастя, у регіоні багато небайдужих. Зокрема, жителька міста Рубіжне Ольга Філенко придбала солодощі для 120 вихованців Кремінської школи-інтернату № 2. Співробітники фірми «Соха» забезпечили продуктами харчування й спортивним реманентом мешканців Алчевського притулку. Олександр Корженко з Кіровська допоміг влаштувати в платні спортивні секції чимало дітей із малозабезпечених родин. Керівництво приватного підприємства «Інтершина» придбало солодощі й фрукти для обласного притулку. Відгукнулися на наш заклик про допомогу активісти організації «Фронту змін», які влаштували свято для вихованців Перевальської школи-інтернату.
Таких прикладів можна навести чимало. Величезне спасибі й низький уклін добродійникам.
Луганська область.