Перебуваючи на початку тижня в Люксембурзі, прем’єр Микола Азаров запевнив учасників 14-го засідання Ради з питань співробітництва Україна—ЄС: нова влада не порушує і не порушуватиме норми Конституції, що гарантують свободу слова. Річ навіть не в її особливих сентиментах до цноти Основного Закону: просто для Президента і його команди свобода слова — це «фундаментальна цінність». 
Микола Янович не тільки сам повірив у сказане, він закликав і візаві підставити вуха під «прикраси» від «макаронної фабрики». «Гадаю, що керівництво ЄС у цьому впевнено», — сміливо припустив український прем’єр, чим немало спантеличив європейців, котрі зовсім недавно «виявляли стурбованість» фактами цензури в Україні.
«Свобода слова — це насамперед плюралізм і наявність можливості висловити свою точку зору... повинен бути рівний доступ до можливості висловити цю точку зору». Ці глибокодумні слова належать ще одному високопосадовцю — голові СБУ Валерію Хорошковському. Так-так, саме тому, хто з неприхованою зверхністю майстерно відсікає «рівність доступу» до інформації. Чим не промовистий приклад «коаліції» слова й «перпендикулярного» діла?
Напевно, щоб остаточно провітрити голови «керівництва ЄС» від дурних підозр про відсутність в Україні умов для плюралізму, днями в Києві, на виставці «Агро-2010», охоронці Президента-демократа Віктора Януковича влаштували показове випробування «фундаментальної» константи на міцність — застосували силу до журналіста канала СТБ Сергія Андрушка. З’ясувалося, що фізична сила, хоч як це й прикро для законослухняної влади, поки що домінує над нормами Конституції: конфлікти президентської варти з працівниками ЗМІ не вперше «прикрашають нудні журналістські будні». А зважаючи на те, що вона клонується на очах — начебто у зв’язку з можливим замахом на главу держави, — у ЄС можуть «бути впевнені»: і не востаннє. Потенційні «терористи» з камерою і диктофоном перебуватимуть під прицілом натренованих м’язів охоронців. І специфіка їхньої служби виправданням брутальності бути не може: медійники також виконують свій професійний обов’язок, а не насіння лузають...
Про стеження за собою заявили днями і стурбовані «увагою» голови СБУ представники кількох телеканалів. Доки вони терпляче чекали на зустріч із Президентом (теж знайшли «доброго барина», який «по-справедливому все розсудить! — Авт.), ними самими впритул зацікавилися «топтуни» — про це йдеться у відкритому зверненні директора ТВі Миколи Княжицького до керівників ГПУ та МВС.
...Ганна Герман, котра, як відомо, також з повагою ставиться до журналістів, тим не менше нещодавно поставила нас на місце наказом — інформувати суспільство, а не оцінювати дії влади. Мовляв, не з нашими перами лізти в «калачний ряд». За науку, звичайно, дякуємо, але не наша вина, що навіть звичайний перелік дій влади вже сам по собі сприймається як оцінювання...