У великій залі Полтавського художнього музею урочисто відкрили виставку місцевого художника Івана Новобранця (на знімку). Присвятили її Дню Незалежності України та 75-річчю митця. Вітаючи ювіляра, колеги, друзі, представники творчої громадськості наголошували на унікальній розмаїтості його таланту. Адже Іван Новобранець — не лише художник, а й поет, кобзар, бандурист та лірник, який сам виготовляє музичні інструменти. На Полтавщині його знають насамперед як виконавця історичних народних і авторських дум. Виступи митця вже давно стали окрасою майже кожного патріотичного дійства.

Як художник Іван Новобранець починав із реалістичних пейзажів, портретів, натюрмортів. Але ще на початку 70-х років минулого століття різко змінив напрям творчості. Відтоді пише тільки так звані народні картини, що роз’їхалися по всьому світу і стали однією з візитівок українського мистецтва.

До речі, ще зовсім недавно «мистецтвознавці в цивільному» наполегливо шукали в роботах Івана Новобранця ознаки «українського буржуазного націоналізму». Однак до цього, як і взагалі до життя, Іван Якович як справжній українець завжди ставився по-філософськи, з гумором. Тож навіть свою промову на згаданому віншуванні ювіляр виголосив речитативом під власний музичний супровід.

Полтава.

Фото автора.