Минулого тижня у Києві відбулася 10-та ювілейна церемонія нагородження переможців «Коронації слова» — Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання. Цьогорічний преміальний фонд конкурсу становив 120 тисяч гривень.
Започаткований у 1999 році компанією ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (ТМ «КОРОНА»), конкурс «Коронація слова» став справді впливовим у країні літературним змаганням серед літераторів-початківців і відомих письменників та здобув статус всеукраїнського. «10 років тому наша ініціатива видавалася авантюрною, — каже Юрій Логуш, віце-президент Kraft Foods та ініціатор проекту. — Ситуація на книжковому ринку була дуже і дуже складна. А сьогодні «Коронація слова» створює для нас нову хвилю української літератури».
Всього за 10 років існування конкурсу нагородами було відзначено понад 150 письменників, як відомих, так і початківців. Завдяки «Коронації слова» побачили світ понад 100 романів. А головне, що немало переможців конкурсу стали справді популярними, про що свідчать тиражі, для наших часів просто неймовірні (рекорд за романісткою Люко Дашвар — 75 тисяч примірників).
Конкурс також засвідчив своєрідну «децентралізацію літератури». Завдяки «Коронації слова» стало очевидно, що справжні літератори живуть і творять не лише в Києві, а й у багатьох великих і малих містах по всій Україні. Приміром, серед переможців та дипломантів «Коронації-2010» — Ярослава Закалець (село Ралівка Самбірського району на Львівщині — І премія за роман «Із сьомого дна»), Юрій Сорока (Хмельницький), Олександр Лопатенко (Дубно на Рівненщині), сценарист Володимир Ткаченко (Сміла, Черкащина), Сергій Бутинець (Червоноград, Львівщина), Ігор Козир (Запоріжжя), Тетяна Винник (Ніжин), Володимир Шинкарук (Житомир, І премія за пісенну лірику), Богдан Мельничук, Володимир Фроленков (Тернопіль), Анастасія Шевердіна (Луганськ), Вікторія Мельник (Краматорськ), Людмила Богата (село Ручки Гадяцького району на Полтавщині).
З нагоди ювілею було влаштовано окремий конкурс під назвою «Гранд Коронація». Тобто нагороджували кращих із найкращих серед лауреатів минулорічних конкурсів. При цьому названо кращого романіста, драматурга та сценариста. З трьох «коронованих» — лише один киянин, Валентин Тарасов, чия «Кар’єра» названа кращою п’єсою десятиліття. Кращий сценарій десятиліття — «Атестація», належить перу Юлії Боднарук (Чернівці). А кращим романістом десятиліття названо Володимира Лиса з Луцька (роман «Століття Якова»).
Володимир Лис — журналіст, драматург, прозаїк, автор багатьох романів, шість з яких вийшли друком. Його хобі — прогнозування погоди за стародавніми народними прикметами (у луцькому видавництві «Твердиня» вийшла його книжка «Таємнича кухня погоди»).
На знімку: Володимир Лис (праворуч) отримує нагороду від Тетяни та Юрія Логушів.