До редакції надійшов відкритий лист-звернення Гільдії акторів кіно. Йдеться про те, що невпорядкованість українського ринку інтелектуальної власності призводить до її масового розкрадання. Нижче подаємо цей документ зі скороченнями.
Всеукраїнська професійна спілка «Гільдія акторів кіно» з 2006 р. намагається привернути увагу всіх органів влади до недоотримання держбюджетом України податків щорічно в розмірі понад млрд. грн. та додаткового поповнення ВВП країни щонайменше на 3%—5%.
Оскільки наші чиновники не бажають помічати порушення законодавства України, Гільдія акторів кіно звернулась до Європейського суду з прав людини, де вже відкрито справу № 23850/08 з вимогою відшкодування понад 4 мільярдів гривень.
Вся економіка країни залежить від структуризації ринку інтелектуальної власності. Європейський механізм дотримання прав інтелектуальної власності надає можливість рефінансування власного виробництва у цій сфері. В економіці країн ЄС механізм рефінансування виробництва надає більш як 5 % ВВП, в деяких країнах — більш як 7 % ВВП.
В Україні ринок інтелектуальної власності не сформований і має ознаки узаконеного піратства. Спрощена система оподаткування без фіксації переходу права інтелектуальної власності унеможливлює доведення навіть у судовому розгляді, що використана інтелектуальна власність є краденою.
Творці інтелектуальної власності, як за часів СРСР, отримують зарплатню за використання своєї власності, якої в СРСР взагалі не було. Сьогодні все інакше. Зарплатня — це винагорода за роботу. А винагорода за використання інтелектуальної власності — це роялті. Ці винагороди по-різному оподатковуються.
Але податкова адміністрація не має не тільки департаменту з питань оподаткування об’єктів права інтелектуальної власності, а й навіть штатного фахівця з цих питань. Як наслідок, держава не отримує податку з не виплаченої автору (виконавцю) винагороди. З 2000-го по 2008 р. втрати авторів і виконавців аудіовізуальних творів становлять — 14 877 777 000 грн.; втрати авторів комп’ютерного програмного забезпечення — 9 623 216 000 грн.; втрати авторів-архітекторів — 4 110 366 000 грн. Загальна сума втрат — 28 611 359 000 грн., з яких держбюджет України не отримав 1 719 099 585 грн. податків з винагород авторів і виконавців, а економіка України втратила інвестиції в розмірі 20 027 951 300 грн.
І це — ще неповний розрахунок.
Ми вимагаємо структурних змін на цьому ринку й мріємо сплачувати податки до держбюджету з не виплачених нам винагород за використання нашої інтелектуальної власності.
З повагою, вірою в законність і велике інтелектуальне майбутнє України, голова Центрального профспілкового комітету президент Всеукраїнської професійної спілки «Гільдія акторів кіно» Артур Лі.