Забудова зелених зон столиці, зокрема припинення прокуратурою Дніпровського району міста провадження справи про знищення дерев ТОВ «Проектна компанія «Ярус», — знову одна з головних тем для обговорення київською громадою.
У ЗМІ у зв’язку з цим з’явився коментар начальника Державного управління охорони довкілля у Києві, лідера Партії зелених Олександра Прогнімака: «З’ясувалося, що обстояти інтереси громади нині не в змозі ні влада, ні закон. Напрошується лише один висновок — потрібно змінити й те, і друге. Зберегти «легені» Києва спроможна лише «зелена ідея», підтримана народом».
А як на мене, то «напрошується» також запитання: «Про кого говорить пан Прогнімак?». Адже він упродовж тривалого часу був і є саме тією владою, яка б і мала захищати зелений Київ від забудовників. І як колишній депутат Київради двох скликань, і як головний еколог столиці, а нині — ще і як лідер Партії зелених. Натомість керівник київського природоохоронного відомства лише фіксує: «Незаконно вирубано». У цьому разі — 1,5 га Дарницького лісу...
Тим часом лише в Дніпровському районі сесія Київради дала дозвіл на забудову 100 га зелених насаджень — Дніпровської і Русанівської набережних, урочища Горбачиха, території «червоних ліній» уздовж метро від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська». Може, співробітники відомства, очолюваного Олександром Прогнімаком, котре має усі важелі впливу на ситуацію, і соратники із «зеленої ідеї», проявили всю силу свого впливу, щоб цього не сталося? А коли це не подіяло, то прикували себе ланцюгами до дверей Київради, лягли під ковші бульдозерів, чи прив’язали себе до вікових сосен, які потрапили під пилки забудовників? Адже саме так чинять захисники природи та «зелені» у цілому світі. Про це немає жодної інформації, але що вони не зробили цього, хоч і мали б, видно з подальших подій: частину лісу в Дарниці знищено, а забудовники будуть зводити тут ТРЦ. Цікаво, що їх представники заявили мешканцям навколишніх будинків, які намагалися не допустити вирубки зелених насаджень, ніби вона погоджена з... начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Києві Олександром Прогнімаком, про що теж повідомляли ЗМІ. До речі, насправді, хіба могли обійтися забудовники без «екологічної» візи цього відомства, коли брали дозвільні документи? Якщо так, то що скаже з цього приводу головний еколог міста пан Прогнімак?
В одному цей керівник має рацію: для влади, до якої належить і він сам, не існує меж свавілля, що вона чинить проти зеленого Києва. Але чи має пан Прогнімак моральне право закликати народ до спротиву? Адже в очолюваного ним відомства достатньо повноважень, у межах яких цілком можливо з самого початку не допустити ситуації, коли люди хапаються за вила. Для з’ясування таких стосунків достатньо законодавства України, яким, захищаючи природу, мають послуговуватися також і екологічні установи.
Коли йдеться про черговий дерибан зелених зон столиці владою, то щоразу постає запитання: «Чому не втручається «Київпроект»? Котрий і планує, і вказує, де будувати, а де ні, яка інфраструктура при цьому створюється, де розташувати сквер, а де парк, де має рости дуб, а де береза. Це було за радянських часів, такі установи є в кожному місті інших країн. Одне слово, без такої інституції, як «Київпроект», настає хаос. Як у Києві.
І насамкінець ще раз про прокуратуру, яка повинна тримати в узді законослухняності київську владу. Але не вдавати, що вона діє, — коли скандал уже виплескується на вулиці. Як, приміром, під час незаконної забудови скверу на вулиці Прорізній, що в центрі Києва, а ще на етапі підготовки рішень про це. Після протестів мешканців навколишніх будинків, які не лише цілодобово чергували у сквері, аби не допустити туди забудовників, а й «бомбували» зверненнями усіх, хто міг би втрутитися, кільканадцять установ, передовсім Держкомітет із земельних ресурсів, головне управління будівництва, архітектури та дизайну КМДА, Міністерство регіонального розвитку і будівництва, інспекція державного архітектурно-будівельного контролю повідомили, що вони «опротестували», «видали припис», «внесли апеляцію», «виписали вимогу». З цих грізних слів випливає, що забудовники мають призупинити роботу доти, поки здійснюється перевірка — очевидно рішення сесії Київради про надання ТОВ «Парус» в оренду на 35 років земельної ділянки площею 0,11 га та будівництво, експлуатацію і обслуговування підприємства громадського харчування на Прорізній. Але найдивовижніша інформація надійшла з Генеральної прокуратури України: заступник генпрокурора Тетяна Корнякова повідомила, що оспорює законність надання Київрадою земельної ділянки на вулиці Прорізній, а додаткова комплексна перевірка доручена... прокуратурі Києва. Інформую пані Корнякову: на початку лютого прокуратура Києва вже опротестувала рішення Київради про надання цієї ділянки «Парусу»...
І насамкінець. Відповідальні особи відповідальних установ нині опротестовують рішення Київради (і не лише щодо забудови скверу на Прорізній). Проте  не йдеться про покарання осіб, котрі поставили дозвільні візи на документах, які затвердила Київрада щодо незаконної забудови чи знищення зелених зон. Може, тому, що карати довелося б... самих себе? Таки правда, що сицилійська мафія порівняно з українською — немовля...