У Криму почалося збирання озимого ячменю. Урожайність поки що радує. 25,6 центнера з гектара — це майже на 5 ц/га більше, ніж торік, повідомляє РБК-Україна.
Одним зі стримувальних чинників залишається техніка. За господарствами півострова значиться 1522 зернозбиральні   комбайни. Однак 90 відсотків із них зношені. Тому, за оперативними даними райдержадміністрацій автономії, до збирання з інших областей країни мають намір залучити понад 900 комбайнів.
Таким чином, навантаження на кожний знизять, що дасть змогу — за сприятливих погодних умов — обмолотити колоскові в оптимальний термін.
За оперативними даними, ранні зернові у Криму треба зібрати на 681 тисячі гектарів, зокрема, озиму пшеницю — на 385 тис. га, озимий ячмінь — на 201 тис. Середня врожайність очікується близько 24,4 ц/га.
У цілому ж в Україні, за словами міністра агрополітики Миколи Присяжнюка, врожай зернових культур прогнозується у межах 46—47 млн. тонн. Тобто на рівні минулого року. В 2009-му, за даними Держкомстату, було зібрано 46 млн. тонн зерна (у вазі після доробляння), з них продовольчого — 22,3 млн. тонн, фуражного — 23,7 млн.