Учора в рамках офіційного візиту до Федеративної Республіки Німеччина Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з представниками Комітету Бундестагу у справах ЄС і його головою Гунтером Кріхбаумом. Під час зустрічі було обговорено проблеми економічних реформ в Україні і роль парламенту в цих процесах. Зачепили і нашу зовнішню політику, зокрема євроінтеграційні прагнення і відносини з Російською Федерацією.

На запитання Г. Кріхбаума щодо шляхів зменшення наявних суперечностей між Заходом і Сходом України, В. Литвин зауважив: «Ця проблема активно педалюється українськими політиками, щоб отримати більше електорату у свою сферу впливу». «Але якщо подивитися на пріоритетність проблем, які хвилюють українських громадян, то названі питання перебувають у третьому десятку. На перше місце люди ставлять роботу, зарплату, пенсії, охорону здоров’я, боротьбу з корупцією, роботу судів та дієвість влади», — зазначив він.

Днем раніше В. Литвин відвідав Потсдам, де зустрівся з Президентом Ландтагу (земельного парламенту) землі Бранденбург Ґунтером Фрітшем. У цій зустрічі взяли участь керівники двох фракцій Ландтагу і голова Комітету Ландтагу з європейських справ.

В. Литвин привітав учасників зустрічі з 20-річчям відновлення Бранденбургу як федеральної землі, відзначивши великі здобутки регіону на шляху економічних та соціальних реформ. На зібранні обговорювали питання співпраці між землями Німеччини та областями України на регіональному рівні. Особливо важливим, за словами Голови Верховної Ради, для України є налагодження та розширення співпраці у сфері АПК. «Для нас ця тема є однією з ключових, оскільки ми маємо у цьому плані величезний потенціал, який, на жаль, поки що недостатньо реалізований», — сказав він. Глава українського парламенту також висловився за інтенсифікацію співпраці у галузі відновлюваних джерел енергії. «В Україні великі земельні площі зайняті під посіви ріпаку, але, на превеликий жаль, у нас немає відповідної переробної галузі. Водночас Україна не зацікавлена відігравати роль плантації та сировинної бази для Європи, тому маємо співпрацювати і в цьому плані», — сказав він.

Президент Ландтагу наголосив на наявності достатньої бази для кооперації між Україною і Німеччиною у згаданих галузях. Перспективним Г. Фрітш також назвав співробітництво в науковій сфері.

Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Федеративної Республіки Німеччина також зустрівся з Президентом Бундестагу ФРН Норбертом Ламмертом (на знімку).

За словами Н. Ламмерта, в Німеччині уважно спостерігають за подіями в Україні, і ФРН зацікавлена у стабільності та розвитку нашої країни. «Ваш візит надзвичайно важливий для поглиблення відносин між нашими державами», — заявив він.

В. Литвин, у свою чергу, висловив переконання, що активний політичний діалог між Україною та Німеччиною доповниться постійною системною роботою на парламентському рівні, і кількісний показник відповідних контактів найближчим часом буде переведено на якісно новий рівень.

За його словами, «ми розраховуємо на те, що Бундестаг своїми рішеннями підтримає Україну в політичному плані», що дасть змогу активізувати співпрацю на рівні парламентських комітетів і груп дружби. «Наші країни мають надзвичайно великі можливості для співпраці в економічній та гуманітарній сферах і в людському вимірі. І ми обов’язково ці можливості реалізуємо», — зазначив керівник парламенту.

В. Литвин акцентував увагу, зокрема, на тому, що сьогодні Україна зосереджена на реалізації плану внутрішніх реформ, що ґрунтується на тих демократичних засадах, на яких будує життя європейська спільнота. «У нас є бачення, що робити і як робити. Для цього потрібні лише час, політична воля та відповідальні дії всередині країни», — сказав він. Голова Верховної Ради наголосив, що «ми розглядаємо як ключове завдання збереження демократичних засад, яких досягла Україна останнім часом, і водночас здійснення економічних перетворень, які давно назріли».

Президент Бундестагу, зі свого боку, висловив думку, що зміни, які відбулися в Європейському Союзі останніми роками, є величезним шансом для країн, які прагнуть до ЄС. Водночас, сказав він, ці зміни призвели до багатьох практичних проблем. Н. Ламмерт упевнений, що сьогоднішній кількісний склад ЄС, до якого входить 27 країн, не є остаточним. При цьому він вважає, що найближчим часом розширення Євросоюзу не відбуватиметься. Серед країн—членів ЄС існує різне уявлення щодо цього питання, додав Н. Ламмерт.

Президент Бундестагу висловив власну точку зору, згідно з якою Україна, як і країни Балканського півострова, належить до Європи, але їм потрібно виконати багато умов для вступу в ЄС. «Чи готові вони виконати умови вступу до ЄС?» — запитав він.

«Ми реалісти і розуміємо, що не можемо ставити питання про вступ України до ЄС найближчим часом», — сказав В. Литвин. Проте, наголосив він, Україна і ЄС мають вирішувати окремі питання, укласти угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі, визначити план дій щодо встановлення безвізового режиму. Все це, підкреслив

В. Литвин, необхідно для вільного руху товарів, послуг та капіталу між Україною та країнами ЄС.

Н. Ламмерт зауважив, що для ЄС загалом і для Німеччини зокрема стратегічно важливе значення мають україно-російські відносини. В. Литвин наголосив, що ці відносини нормалізовані, і погодився, що це важливо не тільки для України і Росії, а й для стабільності всієї Європи.

Прес-секретар Голови Верховної Ради.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.