Першою серйозною несподіванкою Податкового кодексу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку) вважає відсутність у ньому норми про введення податку на нерухоме майно. «Попри нещодавні гучні заяви нової влади, зокрема Прем’єр-міністра, на підтримку введення податку на розкіш, ця норма відсутня у зареєстрованому в парламенті проекті Податкового кодексу (ПК)», — зазначив М. Томенко.
Він також нагадав, що уряд Юлії Тимошенко двічі пропонував Верховній Раді розглянути проект закону про податок на нерухомість, який передбачав збільшення податків на квартири площею більш як 150 кв. м, будинки — більш як 300 кв. м, садові та дачні будинки — більш як 100 кв. м тощо. «Отож цей, так званий, податок на розкіш голосувався у парламенті двічі (у березні та червні 2009 року), однак і при першому, і при другому голосуванні за нього подали голоси лише фракція БЮТ та частина фракції «НУ—НС», — зауважив М. Томенко. «Водночас багато урядовців і представників чинної влади наполягали на тому, що квартира до 300 кв. м не є розкішшю, так само, як і будинок до 500 кв. м, а тому у заявах представників влади з’явилися цифри 300 і 500 кв. м відповідно, — пояснив він. — Однак останній варіант теж, очевидно, не був підтриманий, оскільки цієї норми взагалі немає у поданому на розгляд ПК».
Крім того, Микола Томенко на брифінгу заявив, що один день сесійного тижня проходить безрезультативно, і нині опозиція не має жодної можливості дієво впливати на законодавчий процес. Те, що в день опозиції коаліція нехтує доленосні для країни законопроекти, може змусити опозицію піти на хитрощі, підкреслив він.
Водночас заступник глави парламенту вважає, що Україна фактично діє вже навіть не як президентсько-парламентська, а як президентська республіка, так він прокоментував заяву глави адміністрації Президента стосовно місцевих виборів. «Нова влада символічно підкреслює, що без Президента не вирішується жодних питань, і статус уряду, а тим паче коаліції в парламенті, є суто допоміжним, а місцями навіть технічним», — підкреслив М. Томенко.
Він звернув увагу, що дату місцевих виборів, яку, за Конституцією, визначає Верховна Рада України, одноосібно визначила адміністрація глави держави. «Ця заява керівника адміністрації Президента про те, що «вони» визначилися, ще раз вказала на реальне місце коаліції зокрема та парламенту загалом у нинішній конструкції влади», — наголосив він.
Найбільш показовим, на переконання М. Томенка, є те, що і дата, і система проведення виборів досі є предметом дискусій навіть усередині коаліції. І в той момент, коли коаліція продовжує дебатувати, а Голова Верховної Ради — за кордоном, адміністрація Президента заявляє: «Ми прийшли до цієї дати — 31 жовтня».