Учорашнє засідання опозиційного уряду було присвячено обговоренню урядових проектів Бюджетного та Податкового кодексів. Опозиційний прем’єр-міністр народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв заявив, що 100 днів діяльності уряду стали «повним провалом передвиборних обіцянок і стратегією повернення до старого режиму, який підприємці називали «азаровщина».
Про це, зазначив він, особливо яскраво свідчать подані урядом проекти Бюджетного та Податкового кодексів. «Фактично Бюджетний кодекс зафіксував систему подальшого банкрутства місцевих рад, він не вносить жодної новели, яка дозволила б розширити базу прямих надходжень до бюджетів міст, сіл і селищ, і входить у пряме порушення Конституції — коли загальнодержавні податки віддаються на місця, — сказав С. Соболєв. — А з другого боку, у Верховної Ради відбираються всі повноваження щодо підготовки, розробки, відхилення або схвалення реального проекту бюджету та змін до нього. Це спроба фактично в одному документі заморозити стан бюджетних відносин, який складався десятиліттями, і перекласти на місцеві ради додаткові навантаження без передачі відповідного фінансування».
Присутній на зібранні міський голова Луцька Богдан Шиба, характеризуючи проект нового Бюджетного кодексу, акцентував увагу на включенні до складу видатків органів місцевого самоврядування видатків на соціальну сферу, які за своєю природою є загальнодержавними. «Я знаю, чому це так відбувається, — сказав Б. Шиба. — На всі програми соціального захисту коштів у держ-бюджеті не вистачає, тому задекларовано внесення змін до порядку надання соціальних допомог і планується перекласти відповідальність на місця, на місцеві бюджети, на місцеві органи влади».
Не менше критичних зауважень пролунало і до урядового проекту Податкового кодексу. Опозиційний уряд вважає, що цей документ не можна ухвалювати, тому що він руйнує систему оподаткування, розбалансовує бюджетну систему України, надмірно посилює адміністративний тиск на підприємців, збільшує податкове навантаження на малий та середній бізнес, сприяє ще більшій тінізації економіки, не наближує національне податкове законодавство до європейського. Опозиція має намір заново внести до парламенту проект Податкового кодексу Миколи Катеринчука, як альтернативний до урядового, та подати поправки депутатів до всіх статей, які викликають заперечення.