Реформування місцевого самоврядування на користь територіальних громад залежить від кількох чинників. Це, зокрема, законодавство про місцеві вибори, а також проекти Бюджетного та Податкового кодексів. Так вважають учасники прес-конференції, організованої Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».
За словами дніпропетровського міського голови, президента АМУ Івана Куліченка, на засіданні Ради національного конгресу місцевого самоврядування було досягнуто одностайного рішення щодо місцевих виборів, яке, однак, не стосується терміну їх проведення. «Ми до них були готові в травні, готові їх провести і в жовтні, і в березні, якщо на те буде рішення Верховної Ради», — зауважив він.
Нагадаємо, до складу Ради національного конгресу місцевого самоврядування входять: Асоціація міст України, Асоціація сільських і селищних рад та Українська асоціація місцевих та регіональних влад.
Головне, на чому наполягають асоціації: щоб вибори відбувалися на однаковий термін каденції як для депутатів, так і для міських, сільських і селищних голів. Крім того, вони виступають за те, щоб чергові вибори були обов’язковими для всіх, незалежно від того, коли відбулися попередні перегони.
Що ж стосується системи виборів, то вона, за словами І. Куліченка, на рівні села, селища, міста районного підпорядкування має бути мажоритарною. А на рівні району, області та міста обласного підпорядкування — змішаною. Щоправда, не так давно асоціація ратувала за повернення до «мажоритарки» на всіх рівнях, але зрозуміла: наполягати на цьому — це тупиковий шлях. Тож погодилася на компромісний варіант.
В АМУ переконані також, що урядовий проект Бюджетного кодексу зможе дещо поліпшити стан місцевих кошторисів і сприятиме проведенню реформ місцевого самоврядування. Але водночас висувають низку зауважень до проекту. Він, зокрема, передбачає посилення повноважень Держказначейства щодо організації та координації роботи бухгалтерів. А це, переконані в асоціації, не що інше, як втручання в компетенцію фінансових органів. Участь Держказначейства, на думку представників громад, має полягати лише у методичному супроводі. У проекті також не визначено прив’язку тендерних процедур до бюджетного процесу, що породжуватиме проблеми у разі здійснення закупівель на початку бюджетного періоду.
Водночас позиція АМУ щодо Податкового кодексу більш критична. Його запровадження в частині місцевих податків і зборів призведе до погіршення стану місцевих кошиків. Особливо це відчуватиметься через скасування місцевого збору, переконані вони. Тож документ варто доопрацювати.