Український біометричний паспорт визнано одним із найкращих у СНД, але поки що його введення затримується. Про це на вчорашній прес-конференції повідомив народний депутат Василь Грицак. Документ, за його словами, пройшов відповідну сертифікацію, представлений Президентові, Прем’єр-міністрові, а також з ним ознайомлені всі міністри. Таким чином, Україна наблизилася до одержання безвізового режиму в країни Євросоюзу.
Василь Грицак продемонстрував закордонний паспорт старого зразка, куплений ним за п’ять тисяч доларів у Молдові. За його словами, це документ зразка 1994 року із фотографією, що вклеюється. «У ньому без проблем можна переклеїти фото. Для цього потрібна звичайна праска, якою треба провести по плівці», — пояснив народний депутат. Куплений закордонний паспорт Василь Грицак обіцяв передати в СБУ.
Парламентарій переконаний, що аплікаційний центр для виготовлення біометричних паспортів у Республіці Молдова й Придніпров’ї можна обладнати за три дні — і шлях України в ЄС буде відкрито.
Василь Грицак заявив, що завжди був послідовним прихильником вступу України в ЄС. «Ще працюючи в Міністерстві внутрішніх справ, я виношував ідею по адаптації паспортної системи країни до вимог ЄС», — наголосив він. За словами народного депутата, адаптація паспортної системи України до європейських вимог почалася ще в 2001 році. Однак через гальмування цього процесу українськими чиновниками введення паспортів нових стандартів затримується.
Парламентарій розповів, що з 1996 року одна злочинна група продає українські закордонні паспорти, які згодом потрапляють у базу загублених паспортів Інтерполу. Вартість одного документа — від тисячі до десяти тисяч доларів. А мета цього угруповання — на 50 тисяч паспортах, які передадуться в Молдову, заробити близько 300 мільйонів доларів.
P.S. Уряд погодився з пропозицією Міністерства закордонних справ про виготовлення до 15 липня 2010 року 50 тисяч бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон старого зразка, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.