Нині, під час агресії з боку Росії, завтрашнє свято має особливу цінність для кожного з нас, незалежно від ідеологічних і політичних поглядів, віросповідання. Тож кореспондент «Голосу України» поцікавився у народних депутатів, що для них означає День Незалежності.

Віктор Чумак («УДАР»):

«Нині це абсолютно новий зміст цього дня. Це свято не просто України, а свято, яке виборюється кров’ю, життям, величезними випробуваннями для всієї держави. Цього року нарешті отримали єдину країну, єдину політичну націю, сильну армію, завдяки чому й утримуємо державність і незалежність».

Віктор Швець (ВО «Батьківщина»):

«З урахуванням подій на сході країни до Дня Незалежності вже інше ставлення. Адже нині відчуваємо, що незалежність України — це найбільше благо, яке може бути для будь-якої нації, держави. Завдяки героїзму українців, які сьогодні покладають своє життя заради незалежності, всі громадяни усвідомлюють, що її потрібно цінувати і зберегти.

Мені видається, що саме в ці дні наша країна здобуває справжню незалежність, формується українська нація, свідомість. Переважна більшість громадян через агресивні дії Путіна стають справжніми патріотами. Сьогодні кожен українець має можливість зробити внесок в цю священну боротьбу нашого народу за свою незалежність. З одного боку, сьогоднішні події — трагічні, а з другого — героїчні. Тому що формується політична нація українських громадян, нова незалежна держава. Особливо це стосується нашого молодого покоління. Вони бачать і розуміють, що незалежна держава є необхідною умовою для їхнього щасливого майбутнього.

Героїчні подвиги наших військових на Донбасі будуть високо оцінені. Ми ще не повністю усвідомлюємо, що саме зробили наші земляки задля незалежності і свободи українського народу. Те, що українська армія, народ успішно поборює агресора, є визначним досягненням українців як політичної нації».

Юрій Сиротюк (ВО «Свобода»):

«Для мене День Незалежності означає звільнення з кількатисячорічного рабства, в якому перебувала наша нація. Людина народжена бути вільною, бути собою на своїй землі. Слово «незалежність» — це форма внутрішнього змісту, який має бути складений із збереження внутрішньої ідентичності та зовнішньої суб’єктності. Україна — це велика держава і нація, котра живе за шевченківським принципом: «В своїй хаті — своя правда, і сила, і воля!».

Колись Євген Коновалець сказав, що «у вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю». Незалежність не дається сама собою. Насправді, це випробування для будь-якої нації».

Михайло Чечетов (Партія регіонів):

«Рік був непростий. Були грубі помилки, прикрі прорахунки, серйозні промахи. Але з кожним днем – ми йшли шляхом зміцнення нашого суверенітету, незалежності. Сьогодні український народ проходить серйозне випробування на територіальну цілісність країни, незалежність, державний суверенітет. Незалежність України може утримати патріотизм людей, віра у свій народ, у свої сили. Потрібно поважати права кожного громадянина, який відчував би, що живе в одній великій родині. Нині народ дає справедливі оцінки тим політикам, які намагаються розколоти країну.

Переконаний, об’єднавши зусилля, ми з честю пройдемо це випробування. Головне досягнення за роки незалежності — це те, що у нас сформувалася одна велика, єдина, багатонаціональна, дружня українська родина. Народ виявився вище, чистіше і мудріше від політиків. Україна вистоїть завдяки народу, а не політикам».

Анатолій Кінах (депутатська група «Економічний розвиток»):

«Для мене 24 серпня 1991 року залишиться в пам’яті на все життя, бо, будучи народним депутатом, мав честь зробити свій внесок для затвердження України як незалежної держави. Тоді відчувалася висока патріотична романтика і щирість колег.

Хотілося б, щоб на відповідальних етапах розвитку країни зміцнювалося розуміння, консолідувалися воля, розум, зусилля з питань, які мають стратегічне значення для держави. Тоді, впевнений, долатимемо всі труднощі. Дуже важливо, що в цих складних умовах об’єднується народ, формується, по суті, сучасна українська нація, коли люди незалежно від місця проживання, ідеологічних і політичних протиріч розуміють, що у нас єдина країна. Впевнений, талановитий працездатний народ, природа, розум переможуть і ми займатимемо гідне місце у світі як сучасна, демократична, конкурентоспроможна держава».

24 серпня 1991 р. — Київ, акції у день проголошення Акта про Незалежність України.  

                                                          Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.