Футбол. Словаччина матчем із Новою Зеландією перегорнула сторінку у своїй історії, дебютувавши на чемпіонаті світу. Взагалі словаки ще ніколи на турнірах подібного масштабу участі не брали. Стосовно національної команди Нової Зеландії, то її досвід зводиться лише до одного світового чемпіонату (1982 рік, Іспанія). Тоді команда з Океанії програла всі три зустрічі групового етапу, поступившись Бразилії, Шотландії та СРСР, пропустивши 12 м’ячів.
На першості планети в ПАР перед Новою Зеландією стоїть завдання поліпшити іспанський результат. Нагадаємо, що крім словаків і новозеландців у групі F перебувають ще й чинні чемпіони світу — італійці та команда Парагваю, котрі вже зіграли між собою — 1:1. Отже, багато хто вважає суперників по матчу, про який ведемо розмову, очевидними аутсайдерами групи. Фахівці стверджували, що Нова Зеландія й Словаччина здатні набрати очка на цих змаганнях тільки в очному поєдинку. Зрештою, ці прогнози виправдалися.
У першому таймі, як переважна більшість учасників, словаки та новозеландці результативністю не відзначилися. Більше того, не забили жодного разу. Хоча суперечка на полі точилася досить щільна і гостра. Адже ніхто поступатися не збирався. Показати найкращий свій футбол суперникам завадили погодні умови. Однак словаки до успіху були значно ближче. Особливо не поталанило Мареку Гамшику, котрий наприкінці тайму завдав ефектного обвідного удару в один дотик. Та воротар новозеландців Пестон витяг м’яч із-під поперечини.
Успіху словаки добилися одразу після перерви. Свій перший гол на чемпіонаті світу вони забили завдяки зусиллям Віттека та Вайсса-молодшого. Після цього темп гри істотно знизився. Спливав час і, здавалося, європейцям святкувати перемогу. Але їхнім надіям здійснитися не судилося. Вже в компенсований час, за 35 секунд до фінального свистка, новозеландці здійснили маленький подвиг, зрівняли рахунок. Урятував їх ефектний, можна казати, історичний удар головою Ріда.
Руйнувати — не будувати
Спостерігаючи поєдинок португальців з івуарцями, склалося враження, що футболісти не хочуть викладатися на полі. Віддаючи перевагу незграбному пересуванню, заважаючи один одному грати. Можливо, вони однаково надто побоювалися програти в стартовому матчі. Руйнувати — не будувати. Саме під таким гаслом проходять матчі ЧС, навіть ті, в яких зустрічаються визнані майстри. Мимоволі виникла крамольна думка, що матч Кот-д’Івуар — Португалія можна було взагалі не проводити. Адже окрім влучення в стійку воріт Криштіану Роналду нічого путнього ми не побачили. Можна довго й нудно розбиратися в причинах такої невиразної гри, але користі від цього жодної. Одне слово, все нагадувало ситуацію, коли молодь прийшла на дискотеку, а на дверях танцювальної зали висить величезний замок. Тож — розвернулися і хутко додому спати. А що поробиш?
І фаворити не бездоганні
Перший тайм протистояння збірних Бразилії і КНДР дещо спантеличив уболівальницький загал. Мало хто сподівався, що події розгортатимуться саме так. Корейці не просто грали «по нулях» з одним із головних претендентів на звання чемпіона світу, а ще й ні в чому не поступалися йому по грі. І можна лише здогадуватись, як засмутилися корейці, коли пропустили досить дивний і прикрий гол Майкона одразу після перерви.
Половину справи підопічними Дунги було зроблено. А після влучення нашого доброго знайомого по виступах за донецький «Шахтар» Елано мало хто сумнівався в бразильській вікторії. Однак команді КНДР ще вистачило сил і старанності на відповідний удар, котрий зробив кінцівку поєдинку тривожною для армади прихильників п’ятиразових чемпіонів світу. Адже нічийне фіаско було дуже близьке. Дунга і його темпераментні хлопці таки встрибнули до переможного потягу. Але якою буде реакція бразильської преси, передбачити неважко.
Збірна Бразилії вступала в гру, коли абсолютна більшість усіх інших умовних претендентів на перемогу в турнірі встигли вже себе показати. І лише бразильців та іспанців серед них не було. І після побаченого починаєш сумніватися, а чи такі потужні насправді фаворити з Бразилії. Утім, й інші «небожителі» не такі вже переконливі. Скажімо, Англія зі своєю обороною може далеко не дійти. В Італії — очевидні проблеми в організації гри. І лише Німеччина, Нідерланди та Аргентина продемонстрували щось цілісне.
Зокрема, молодій німецькій команді цілком до снаги погомоніти в групі й на ранніх етапах плей-оф. Але немає гарантії, що, коли на її шляху виникне реальна потуга, то вся ця поки що приваблива бундес-легенда може легко розвалитися. Навколо нідерландців також утворився стереотип про успішність на ранніх стадіях. Тому якось важко уявити помаранчевих на горішньому щаблі світової футбольної ієрархії. Тим більше що в грі підопічних Берта ван Марвейка проти Данії багато речей не могли не бентежити.
Нарешті, Аргентина. Якщо хлопці Марадони й надалі діятимуть винятково за рахунок індивідуальної майстерності Ліонеля Мессі, то Бразилія з її потужною організованою лінією оборони не залишить своїм принциповим суперникам жодного шансу...
На знімках: фрагменти поєдинку бразильців і корейців — плечем у плече зіштовхнулися Гон Юнг Чо і Філіппе Мело; колишній «гірник» Елано (на нижньому знімку ліворуч) забив дуже важливого для Бразилії м’яча.
Фото з сайту Sport. yahoo. com.
Табло чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Фінальна частина. Груповий раунд. 1-й тур. 15 червня.
Група F. Нова Зеландія — Словаччина. 1:1. Рюстенбург. «Роял Бафокен». 23 871 глядач. Голи: Рід, 90+3 — Віттек, 50.
Група G. Кот-д’Івуар — Португалія. 0:0. Порт-Елізабет. «Нельсон Мандела Бей». 37 034 глядачі.
Бразилія — КНДР. 2:1. Йоганесбург. «Еліс Парк». 54 331 глядач. Голи: Майкон, 55, Елано, 72 — Чі Юн Нам, 89.