Комітет з питань свободи слова та інформації на спеціальному засіданні розглянув питання щодо ситуації навколо конфлікту, пов’язаного з рішенням суду про позбавлення ефірних радіочастот, наданих ТРК «5-й канал» і «TВі» та іншим переможцям конкурсу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.
Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України невідкладно розглянути питання про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Відповідно до рішення комітету, Верховна Рада України має заслухати питання про ситуацію довкола «5-го каналу», «TВі» та інших українських ЗМІ, запросивши на пленарне засідання голів СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, генеральних директорів цих двох телеканалів, представників групи «Інтер».
«Ми наполягатимемо, щоб до кінця тижня заслухати таку інформацію», — сказав перший заступник голови комітету Андрій Шевченко (БЮТ). При цьому він нагадав, що на п’ятницю заплановано заслуховування інформації міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, а також представника Генпрокуратури щодо розслідування резонансних злочинів проти журналістів. «Можливо, це хороший привід об’єднати й одразу заслухати ці два питання», — вважає депутат.
Член комітету Юрій Стець («НУ—НС») наголосив, що комітет направить запит голові СБУ про можливе стеження за керівником канала «ТВі» Миколою Княжицьким. Присутній на засіданні комітету М. Княжицький заявив, що він стурбований ситуацією, що склалася: «Я побоююсь за своє життя. Я побоююсь пана Хорошковського». На його думку, главі СБУ треба припинити своє членство у Вищій раді юстиції.
Водночас депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко, як повідомляє прес-служба ПР, закликала керівників ЗМІ не використовувати журналістів у господарських суперечках. «Зараз журналістські колективи брудно використовуються у господарських судах і у взаємовідносинах між власниками каналів, -сказала вона. — Закликаю журналістів бути обережними. Це гра на публіку, і коли треба використовувати журналістські колективи, їх використовують на барикадах, як гарматне м’ясо, а коли менеджери спокійно вирішують у всіх адміністративних структурах свої питання, у тому числі й щодо виділення частот, ми мовчимо. Ось ціна, яку платить журналіст, котрий уклав змову з власною совістю».
О. Бондаренко нагадала, що питання про прозорість розподіл частот для мовлення Нацрадою порушувалося не раз. Ця історія має давнє коріння, ще з 2005 року. Фракція Партії регіонів, повідомила депутат, також має намір створити парламентську тимчасову слідчу комісію з питань розслідування законності прийнятих попереднім складом Нацради рішень щодо розподілу частот.