Організація харчування у військових частинах компанією «Івала» кілька років ставила під загрозу здоров’я українських солдатів. Це доводить журналістське розслідування, опубліковане на сторінках газети «Факты и комментарии». Про це на недавній прес-конференції заявив журналіст Тарас Ткачук. За його словами, газета одержала офіційну відповідь із Департаменту постачання матеріальними ресурсами Міністерства оборони України. Як з’ясувалося, після зміни керівництва відомства було ухвалено рішення замінити компанію, що провинилася.

Широко відомий минулорічний випадок масового отруєння в Президентському полку (тоді на карантин було «списано» більш як 150 солдатів) був аж ніяк не єдиним за останні роки. Військовослужбовці в різних регіонах України регулярно труїлися в їдальнях.

За словами Тараса Ткачука, коли газета почала проводити розслідування фактів отруєння солдатів, із журналістами зв’язався колишній військовослужбовець, який погодився в цьому розслідуванні допомогти:

— До нас звернулася людина, повідомивши, що має важливу інформацію. Ми зацікавилися й одержали копії офіційних документів, які направляли один одному чиновники різних департаментів Міністерства оборони. У них йдеться про те, що в армії не все гаразд. Отруєння, які час від часу спалахують у частинах, — не одиничні випадки. І відбуваються вони там, де за організацію харчування військовослужбовців відповідає фірма «Івала».

Копії цих документів одержав і «Голос України». Так, серед гріхів підприємства значилися: порушення технології приготування їжі, незадовільний санітарний стан приміщень, несвоєчасне проходження медоглядів кухарями тощо. А в одному з актів зафіксували також факт свавільної заміни продуктів харчування. Приміром, твердий сир замінили на тваринне масло. Й останнє видавалося не порціонно, а закладалося в загальний казан. При цьому простежити, скільки масла потрапило до страви, — неможливо.

Ще один спосіб обману з порціями — підміна понять. Скажімо, замість 300 г розсипчастого плову давали стільки само в’язкої, водяної маси. Хоча в цьому випадку порція мала важити 450 грамів. Отож кожний солдат майже на третину порції «недоїдав». А в деяких частинах пішли далі: порціонування м’ясних і рибних виробів у гарячому цеху проводили без вимірювальних пристроїв, як то кажуть, на око.

Перевірки послуг, надаваних уже згадуваною фірмою, відбувалися регулярно. І майже завжди, судячи з наявних документів, знаходили порушення, однак «Івала» продовжувала годувати наших солдатів.

За словами прес-секретаря Міністерства оборони Ігоря Халявинського, система, коли солдати не готують самі для себе, а для цього залучають інші підприємства, — гарна. Просто її треба доопрацювати:

— Потрібно просто жорсткіше виписати правила гри. Приміром, більше прав дати командирам частин. Щоб вони могли реально контролювати якість надання послуг харчування. А нині часто здається, що вони приходять до цих фірм, як гості. Умовно кажучи, виходить так: вони хочуть щось перевірити, а їм говорять — подавайте заявку і приходьте післязавтра. Але так бути не повинно.

До слова, за офіційними даними, на харчування одного солдата на добу виділяється менше сорока гривень! З них на сам набір продуктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів, іде трохи більше 17 грн., — розповів Халявинський.

За його словами, з урахуванням індексу інфляції і зростання цін, чинна постанова застаріла років на два-три щонайменше.

«Голос України» зацікавився цією темою й вирішив ініціювати власне розслідування діяльності представників малого й середнього бізнесу, які працюють над солдатським меню. Про його результати ми обов’язково повідомимо наших читачів найближчим часом.

Цифри для роздумів:

Лютий 2009 року. По медичну допомогу в Харківському гарнізоні звернулося 89 курсантів та військовослужбовців строкової служби. Відповідно до акта перевірки санітарного стану курсантської їдальні джерелом інфекції був кухонний працівник.

За кілька днів після цього в Донецькому гарнізоні по медичну допомогу звернулося 50 військовослужбовців строкової служби. Причина спалаху кишково-шлункових захворювань — відсутність з боку виконавця належного контролю за технологією та дотриманням санітарно-гігієнічних вимог під час приготування, зберігання та видачі готової їжі особовому складу. А також — порушення процесу миття столово-кухонного посуду та низький рівень кваліфікації кухарського складу.

У період з 25 квітня по 7 травня 2009 року в Київському гарнізоні по медичну допомогу звернулося 106 військовослужбовців строкової служби. У результаті перевірки було виявлено низку грубих порушень, як-то брудний столовий посуд.

Вересень 2009-го. 153 військовослужбовці Президентського полку було взято під карантин з підозрою на харчове отруєння.

У березні 2010-го з діагнозом «гострий ентероколіт» до Головного військово-медичного клінічного центру госпіталізовано 49 військовослужбовців строкової служби.