Ранкове засідання 16 червня
Після виступів народних депутатів, якими розпочалося засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що в сесійній залі присутні Президент Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров, голови Конституційного Суду Андрій Стрижак та Верховного Суду Василь Онопенко. Перші особи країни прибули в парламент у зв’язку з тим, що на посаду судді Конституційного Суду Президент призначив Сергія Винокурова. Той склав присягу із трибуни Верховної Ради у присутності високопосадовців, як і належить за законом. Одразу після цього поважні гості покинули сесійну залу.
Однак пристрасті в парламенті тільки починали вирувати. Гаряча дискусія розгорілася навколо питання про включення до порядку денного сесії Податкового кодексу, поданого Кабінетом Міністрів. Як зауважив відповідальний за це питання голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін, напередодні парламент відхилив проект основного податкового документа країни, поданий Миколою Катеринчуком. А отже, згідно з Регламентом, наголосив народний депутат, протягом цієї сесії схожі документи розглядатися не можуть. Навіть якщо урядовий проект вдасться включити, підкреслив він, це рішення може оскаржити будь-хто в адміністративному суді. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк звернувся до Сергія Терьохіна з проханням докласти всіх зусиль, щоб уже наступного дня проект Податкового кодексу від уряду розглянули на засіданні профільного комітету. У відповідь народний депутат звернув увагу на те, що, згідно з Регламентом, перш ніж документ зможуть розглянути в комітеті, має минути щонайменше 14 днів, щоб у парламентаріїв був час подати альтернативні проекти. Скорочена процедура у цьому разі не передбачається. 
Потім народні обранці розпочали розгляд питань порядку денного. Майже всі законопроекти розглядалися за скороченою процедурою. Схоже, традиційний день опозиції в парламенті став днем нерезультативних рішень. Як зауважив під час брифінгу представник БЮТ Микола Томенко, під час формування переліку питань, які ввійшли до вчорашнього графіка роботи, опозиція навмисне намагалася добирати незаполітизовані проекти законів. Однак це не вплинуло на результати голосування. Фактично коаліція віддала свої голоси лише за те, щоб проект змін до Кримінального кодексу з приводу посилення відповідальності за незаконне позбавлення права власності на житло відправити на доопрацювання, як цього і просив сам автор Юрій Прокопчук. Далі парламент відхилив зміни до деяких законів стосовно обмеження позапланових заходів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. За словами народного депутата Анатолія Гриценка, він передбачав, зокрема, захист підприємницької діяльності, на якому акцентує увагу чинна влада. Адже проектом передбачалося, що ініціювати перевірку на підприємстві можна було би виключно за рішенням суду, а не за бажанням будь-кого. Законопроект також давав чіткий перелік підстав для проведення перевірки і підсилював відповідальність чиновників, які зловживають своїми службовими обов’язками в цій царині. Натомість проект змін до закону про телебачення і радіомовлення щодо регулювання трансляції програм і передач платними інтерактивними конкурсами 393 голосами відправлено на повторне перше читання. Пізніше народні обранці один за одним відхили три проекти законів, які стосувалися авторського і суміжних прав. Отже, за словами голови Комітету з питань науки і освіти Володимира Полохала, Верховна Рада поставила під сумнів проведення у нас Чемпіонату Євро-2012, мовляв, йому може зашкодити не відсутність стадіонів, а те, що іноземні компанії просто не наважаться мати справу з країною, в якій абсолютно не захищено права на твори, виконання тощо.
Не отримали підтримки в залі й закон про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, отруйних і сильнодіючих лікарських засобів та зловживання ними та зміни до закону про боротьбу з тероризмом, які регламентують проведення антитерористичної операції за межами України. Причому за останній проголосували лише 38 народних депутатів. До кінця робочого дня народні обранці відхилили ще низку законопроектів. Однак на повторне друге читання відправили зміни до деяких законодавчих актів з приводу дотримання законодавства про заборону грального бізнесу.
На завершення народні депутати встигли розглянути проект постанови про звільнення з посади міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. За інформацією Бориса Тарасюка, мотивом для цього стали цинічні публічні висловлювання урядовця, а також запровадження ним політики, спрямованої на перетворення міністерства в репресивну машину. Однак за звільнення А. Могильова проголосували лише 141 народний обранець — 109 бютівців і 32 «нунсівці». Насамкінець парламентарії включили деякі законопроекти до порядку денного сесії.
Уранці парламентарії привітали з ювілеєм свого колегу Нвєра Мхітаряна та з днем народження Олега Геймана (на знімку в центрі).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.