Вечірнє засідання 15 червня
Верховна Рада вже втретє відмовилася рекомендувати Кабінету Міністрів, Київській міськраді та держадміністрації передати Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник із комунальної власності у державну. За ухвалення проекту постанови «Про збереження комплексу Києво-Печерської лаври та подальший розвиток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника» проголосували 148 депутатів за мінімально необхідних 226. Проект постанови, який доповів голова Комітету з питань культури та духовності та один із її авторів Володимир Яворівський, також передбачав доручити Кабміну та столичній владі розробити і затвердити генеральний план заповідника у межах його охоронних зон та державну програму збереження всього комплексу. Під час обговорення депутати вказували на те, що нині на території, прилеглій до Лаври, а також безпосередньо на заповідній, з дозволу міської влади ведеться неконтрольована забудова. Таке зневажливе ставлення до історичної пам’ятки, наголошували парламентарії, може негативно позначитися на міжнародному іміджі нашої держави. Адже Києво-Печерська лавра входить до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, на її території розташовано 122 пам’ятки архітектури. І якщо ці пам’ятки опиняться під загрозою руйнування чи їх буде втрачено (адже будівництво негативно позначається на стані древніх будівель, на старовинних розписах та фресках), Україна може потрапити до «чорного списку» ЮНЕСКО, як свого часу Афганістан після війни. Однак аргументи авторів проекту постанови не вплинули на більшість депутатів, які не підтримали проект. Аналогічні проекти постанов парламент уже розглядав у червні 2009 року та в лютому 2010 року, однак вони також не набрали вдосталь голосів. Депутати від опозиції вбачають у цьому лобіювання інтересів столичної влади.
Парламентарії розглянули і 342 голосами прийняли постанову «Про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів». У ній Кабінету Міністрів доручено подати на розгляд Верховної Ради проект відповідної програми, розробивши її відповідно до європейських стандартів. Як зазначалось під час обговорення, фосфати, які в Україні широко використовують під час виробництва пральних порошків та інших мийних засобів, шкодять і здоров’ю людини, і навколишньому природному середовищу, потрапляючи до води. Тому їх використання вже заборонено в Європі рішеннями Європарламенту та Ради ЄС.
Розглянувши у другому читанні, депутати прийняли у цілому законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне поводження із спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації (322 «за»). За словами голови підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрія Прокопчука, цей законопроект має на меті передбачити адміністративну та кримінальну відповідальність за використання «прослушок» та інших спецзасобів для отримання інформації. Відповідно до законопроекту, незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації караються штрафом від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк. А за ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, — позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.
У першому читанні прийнято законопроекти про внесення змін до статті 208 Земельного кодексу України про умови використання ділянок громадськими організаціями інвалідів, про внесення зміни до Закону «Про захист рослин», про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів), про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо книги відгуків і пропозицій), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплат страхового відшкодування. Також ухвалено постанови «Про відзначення 350-річчя заснування міста Тростянець Сумської області», «Про відзначення 80-річчя з дня народження першого українського космонавта, двічі Героя Радянського Союзу П. Поповича».