Футбол. Мабуть, ніхто й не стверджував, що чинні чемпіони світу є головними фаворитами чергового турніру. Хоча звертали увагу на досить вдалий жереб для «блакитної ескадри». Отже, за важких погодних умов захист титулу для італійців почався з неприємностей і підсумкової нічиєї. Стартувавши досить активно і темпераментно під зливою, збірна Італії таки показала, що є господарем становища. Але парагвайці, відбиваючись, знали одне — їм потрібний лише момент, щоб добитися успіху.
Коли тайм уже добігав кінця, південноамериканці блискуче реалізували штрафний удар, несподівано повівши в рахунку. Адже небезпечних моментів у них практично не було — лише оцей протягом тайму. Італійські неприємності продовжилися навіть під час перерви, коли змушена заміна знадобилася надійному воротареві Буфону. Щоправда, як з’ясувалося пізніше, Джанлуїджі може носа не вішати. Травма виявилася не такою вже й серйозною. «Спочатку я подумав, що надірвав м’язи спини, — пояснив сам Буфон, — і турнір для мене закінчено. Але то було лиш невелике ушкодження нерва. Сподіваюся, що зможу поновитися протягом двох днів».
Але повернімося до подій на стадіоні в Кейптауні. Після відпочинку Парагвай вийшов на поле надто упевненим у власних силах, холоднокровним і спокійним, зігравши ще відважніше й надійніше в обороні, ніж у першій половині зустрічі.
Італійцям залишалося сподіватися на волю, функціональну готовність, на заміни. Задля справедливості, варто сказати, що поступово перевага підопічних Марчелло Ліппі ставала очевиднішою. Зрештою, в одному з епізодів їм удалося забити після подачі кутового через помилку голкіпера суперників.
Ще в середині тайму парагвайці збиралися нав’язувати суперникові гру на зустрічних курсах, розраховували на перемогу. Але для цього потрібна була добра фізична підготовка. Та вона вочевидь бажала кращого. Втомлений Парагвай частіше сідав до своїх воріт. Але збірна Італії так і не змогла скористатися шансом. Навіть стомлені парагвайці не здавалися і довели, що з ними просто не буде нікому. Якщо говорити про матч у цілому, то він був досить непоганим: суперники добре рухалися і дуже старалися. «Звичайно, результат поєдинку дуже засмутив нас, тому що ми, безумовно, заслуговували перемоги, — сказав тренер команди Італії Марчелло Ліппі. — Парагвай реалізував свій перший момент, після чого відійшов в оборону. І протягом часу, що залишився, абсолютно нічого не створив. Натомість ми провели гарну зустріч. Вона з розряду тих, які необхідно вигравати, тому нам треба поліпшити гру в нападі».
Фаворит і його опоненти
А от збірна Нідерландів у квартеті з Данією, Японією та Камеруном уважається незаперечним фаворитом групи. Але добре відомо, яка ото невдячна справа прогнози. Часто вони не виправдуються. У першому своєму матчі на турнірі в ПАР помаранчеві зіграли з єдиним представником північної Європи на чемпіонаті — збірною Данії. Перший тайм вийшов бойовим. Ішла серйозна боротьба за ініціативу, в якій більше встигали технічні нідерландці.
Натомість данці чудово діяли в обороні й швидко переходили до контратак, створивши кілька дуже гострих моментів біля воріт Стекеленбурга. Та при всій непоганій грі данців у першому таймі вони «прокололися» автоголом. Після чого футболісти Нідерландів абсолютно впевнилися у власній перемозі й провели гарний другий тайм, забивши під кінець зустрічі другий м’яч, зусиллями Снейдера і Кайта, котрий, власне, і довершив справу.
Цейтнот для «чаклунів»
І насамкінець кілька слів про матч між японцями і камерунцями. Одразу скажемо, що за гру на похвалу не заслужив жоден із суперників. Вони грішили неточними передачами. Особливо бляклим видався, коли обидві команди грали без воріт. Однак чіткість у діях і віра японців у їх правильності привели їх до забитого м’яча.
Після цього камерунці вдалися до рішучих дій. Намагаючись урятувати становище, вони тиснули на позиції Японії. Що й казати, азіати великими силами відійшли назад і тримали оборону, як могли. Та й сама африканська команда, хоч як це парадоксально, чималою мірою допомогла їм вистояти. Адже мала вигляд... вершника без голови. Їй бракувало лідера.
Під завісу зустрічі Камерун великими силами кинувся на ворота, котрі захищав Кавасима. Мав нагоду забити рятівного м’яча Мбіа, але влучив у бокову стійку воріт. Виручав воротар. Одне слово, японці завдяки високій дисципліні, концентрації добилися бажаного — перемоги на старті, котра відкриває певні перспективи на подальше просування в турнірі.
Камерунські «чаклуни», потрапивши, висловлюючись мовою шахістів, у цейтнот, не знайшли нічого ліпшого, як збитися на авантюрну гру. Діяли не колективно, а самотужки. Хоча, повторюємо, особливої похвали не заслужили обидві команди. Ситуація в цій групі досить непроста. Тому попереду виснажлива боротьба за місце під сонцем.
Трапляється й таке 
Півоборонець збірної Сербії Деян Станкович встановив оригінальний рекорд чемпіонатів світу. Футболіст виступав у трьох національних збірних: 1998 року він грав у складі збірної Югославії, 2006-го — у команді Сербії і Чорногорії і оце тепер — у складі збірної Сербії. 
Гра у мовчанку 
Тренер збірної КНДР Кім Чжон Гун не відповів на низку запитань журналістів напередодні матчу його команди з Бразилією. Зокрема, Гун відмовився відповісти: чи впливав національний лідер КНДР на вибір складу збірної. А також відмовчувався, коли його запитали, який із матчів збірної покажуть у його країні в прямому ефірі.
На знімках: протистояння Італії і Парагваю; із м’ячем Робін ван Персі.
Фото з сайту Sport.yahoo.com.
Табло чемпіонату
ПАР. ЧС-2010. Груповий раунд. 1-й тур. 14 червня.
Група С. Нідерланди — Данія. 2:0. Йоганнесбург. «Соккер Сіті». 83 465 глядачів. Голи: Симон Поульсен, 46 (автогол) — Кьойт, 85.
Японія — Камерун. 1:0. Блумфонтейн. «Фрі Стейт». 30 620 глядачів. Гол: Гонда, 39.
Група F. Італія — Парагвай. 1:1. Кейптаун. Стадіон «Грін Пойнт». 62 869 глядачів. Голи: Де Россі, 63 — Алькарас, 39.