Кабінет Міністрів схвалив проект угоди про зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ). Про це заявив міністр економіки Василь Цушко.
Як повідомляє УНІАН,В. Цушко відзначив, що проект документа було схвалено на засіданні уряду в понеділок. За словами міністра, угоду про зону вільної торгівлі планують підписати 25 червня на саміті ЄАВТ, що проходитиме з нагоди 50-річчя організації.
Нагадаємо, Україна і Європейська асоціація вільної торгівлі почали офіційні переговори зі створення зони вільної торгівлі у квітні 2009 року. Угода про вільну торгівлю з країнами ЄАВТ є важливим кроком для України в контексті створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.
ЄАВТ створено в 1960 році за Стокгольмською конвенцією. До складу ЄАВТ входять Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн. Три країни ЄАВТ (крім Швейцарії) є частиною внутрішнього ринку Євросоюзу через Угоду про Європейський економічний простір (ЄЕП), що набула чинності в 1994 році.
Готівкова валюта
має попит
Минулого тижня активність на готівковому та безготівковому сегментах валютного ринку мала різнонаправлений характер. Якщо на міжбанківському валютному ринку протягом тижня відбувалося плавне зміцнення гривні (домінувала пропозиція валюти), то готівковий сектор ринку демонстрував перевагу попиту над пропозицією. Так агентству «ЛІГАБізнесІнформ» прокоментувала ситуацію на валютному ринку України директор казначейства «Сведбанку» Марія Воложинська.
Так, на міжбанку котирування до долара зросли за середнім значенням з 7,927 UAH/USD до 7,9165 UAH/USD. Тенденцію підтримувало й щоденне зміцнення офіційного курсу гривні до долара. За даними М. Воложинської, обсяги торгів були досить стабільні й перебували на середньому рівні 200 млн. дол. на день.
При цьому готівковий сектор ринку демонстрував перевагу попиту над пропозицією. Водночас банки, стримувані середніми значеннями обмінних курсів, відреагували в середині тижня лише незначним підвищенням курсу купівлі готівкового долара, який до п’ятниці повернувся до значень початку тижня.