Марафон отримання відповідей від керівників управлінь КМДА на критичні кореспонденції «Голосу України» щодо незаконної забудови зелених зон столиці триває. Редакція одержує відписки, з яких важко збагнути, що саме міська влада робить для наведення порядку?

«Документація на розгляд не надавалася»

Ми писали про знищені вікові дерева поблизу станції метро «Шулявка» та на проспекті Перемоги, ділянку соснового лісу поблизу метро «Дарниця», сквер на розі Пушкінської і Богдана Хмельницького, де незаконно зводиться висотне чудовисько. А також про кількасот метровий газон над лінією підземки між станціями «Оболонь» — «Героїв Дніпра», який забудовується так званими торговельними центрами, про нашестя кіосків на зупинках громадського транспорту, які витісняють пішоходів на проїжджу частину вулиць. Газета постійно привертає увагу можновладців до Гідропарку, котрий із зеленої зони перетворився на антисанітарну, яка до того ще й незаконно забудовується.

Але чиновники удають, ніби не помічають публікацій, бо одержуємо «відповіді» здебільшого щодо двох об’єктів — приватних котеджів на березі озера Берізка (на знімку внизу), і триповерхової споруди поблизу Венеціанського мосту, який одні називають «павільйоном», інші — «павільйоном для сезонної торгівлі з літнім майданчиком». Ось що повідомляє виконуючий обов’язки начальника головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА С. Броневицький: «Проектно-дозвільна документація на спорудження котеджів біля озера Берізка на розгляд і погодження управління не надавалася». Пан Броневицький пише, що контроль за такою діяльністю має здійснювати «інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Києві Міністерства регіонального розвитку та будівництва України. І що головне управління неодноразово зверталося до інспекції з проханням ужиття відповідних заходів щодо припинення самовільних будівельних робіт біля озера Берізка».

І що було далі, пане Броневицький? Інспекція не виконала вашого «прохання», вжила чи не вжила заходів, припинила незаконне будівництво? З другого боку, а хіба воно взагалі можливе без дозволу установи, яку ви очолюєте? Чи — можливе, але для обраних, яких ви боїтеся потурбувати?

Щодо модерної триповерхівки поблизу Венеціанського мосту, то пан Броневицький повідомляє: «Інформуємо, що проектна документація з будівництва павільйону з літнім майданчиком (виокремлення — Ред.) в Гідропарку розроблена на підставі рішення Київради «Про передачу в оренду на 10 років МПП «Мрія-93» земельної ділянки для павільйону з літнім майданчиком» у головному управлінні погоджена відповідно до законодавства». Для читачів і особисто для пана Броневицького ще раз друкуємо фото (вгорі): ця споруда може бути павільйоном та ще й збудованим у зоні червоних ліній? Цікаво, чому київські начальники усіх рівнів, зокрема пан Броневицький, удають, ніби це — насправді павільйон?

Безкінечна «боротьба» чиновників

Окрема тема — незаконні кіоски, які не лише спотворюють обличчя міста, а й псують настрій киянам. За тим, щоб їх не було, повинне стежити головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА. Пан Броневицький навіть пише, що воно «з розумінням ставиться до проблеми хаотичного та незаконного встановлення тимчасових споруд з порушеннями нормативно-правових норм і вимог». З розумінням ставиться чи нещадно з такими явищами бореться? Хіба збагнеш це з відповіді, підписаної його начальником: «Управління тимчасово зупинило надання дозволів на встановлення нових МАФів, а у зв’язку з підготовкою до Євро-2012 готується комплексна схема розміщення тимчасових споруд і типових форм тимчасових споруд». На переконання С. Броневицького, такі заходи «мають розв’язати проблему зменшення соціальної напруги киян і підприємців щодо подальшого погіршення планування і забудови існуючих територій у зв’язку з неконтрольованим розміщенням тимчасових споруд». Про що це він?

Щодо кількох незаконних кіосків, установлених на тротуарах поблизу метро «Шулявка», редакція одержала відповідь з головного управління контролю за благоустроєм міста за підписом начальника С. Тимченка. Він повідомляє, що ця установа здійснює контроль за правомірністю розміщення МАФів і тимчасових споруд. А також, що бореться з цим «шляхом винесення приписів і складання протоколів». Щодо МАФів біля станції метро «Шулявка» теж винесено припис на усунення порушення, — повідомляє пан Тимченко. І додає: «У випадку невиконання вимог припису та невжиття дієвих вичерпних заходів для усунення порушень і відновлення благоустрою матеріали щодо здійснення примусового демонтажу МАФів передаються на розгляд комісії з демонтажу самовільно встановлених та безхазяйних елементів благоустрою головного управління контролю за благоустроєм Києва».

Тобто замість того, щоб демонтувати незаконні кіоски, управління передало припис... саме собі? Сміятися чи плакати над цими відповідями? Здавалося, хіба проблема: МАФи незаконні — вимагайте демонтажу від їх власників, або зробіть це примусово. Натомість одержуємо словесну еквілібристику щодо приписів, які «в разі невиконання будуть ще кудись передані», і т. п.

З другого боку, за словами голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, переважна кількість кіосків у місті належить ... депутам Київради. Отакий бізнес...

Звідки прибульці?

Нині в Києві, за дуже приблизними підрахунками, незаконно встановлено 20 тис. кіосків, які підлягають знесенню. Оскільки «приписи» про добровільний демонтаж не виконуються, то це має робити міська влада. І вона робить: демонтує по кілька МАФів щодня — із 20 тисяч. Знаєте, чому? Бо у двох (!) бригадах, які виконують цю роботу, працює по ... шість осіб. Тож нахабним окупантам тротуарів і газонів нічого не загрожує. Тим часом голова КМДА Леонід Черновецький запевняє киян, що веде непримиренну боротьбу з незаконно встановленими МАФами...

І насамкінець. Щоразу, прочитавши відповіді, як дві, процитовані вище, хочу запитати, з якої планети прибульці, що їх підписали? Не тільки ці, а й практично всі, хто вже відповідав редакції. Невже насправді вони — дуже тимчасові мешканці Києва, яким байдуже, що буде після них? І чи ніколи не пече таких сором бодай перед власними дітьми за отаке їхнє господарювання?

Коментар юриста

Як це має бути

Демонтаж малих архітектурних форм (МАФів), незаконно встановлених у Києві, здійснюється на підставі Правил благоустрою міста. У цьому документі, прийнятому Київрадою у 2008 році, закріплений доволі простий механізм боротьби із самовільно встановленими кіосками.

Згідно з правилами, представник Головного управління контролю за благоустроєм складає протокол, опечатує кіоск, після чого його транспортують на майданчик тимчасового зберігання. Для цього навіть не потрібна присутність міліціонера чи особи, яка встановила кіоск. Однак, у тексті документа бракує однієї дуже істотної деталі, що не лише робить процедуру протидії незаконному встановленню МАФів неефективною, а й дає чиновникам широкі можливості для корупції. Там немає жодної згадки про строки, протягом яких влада зобов’язана відреагувати на інформацію про самовільне встановлення МАФа та здійснити його демонтаж.

Київрада свідомо не обмежила чиновників часовими рамками чи просто забула про таку «дрібницю»? А поки що питання «Бути чи не бути окремо взятому «стихійному» кіоску?» вирішується на розсуд керівників Головного управління контролю за благоустроєм та залежить виключно від їх волі. І добре, коли ця воля вмотивована лише інтересами служби, а не особистою вигодою.

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ, оглядач з правових питань.