Наприкінці травня в севастопольських маршрутках (на місцевому діалекті — у «топіках») з’явилися оголошення про те, що в перший день літа проїзд подорожчає на гривню. А це означало, що пасажирам довелося б збільшити на третину свої витрати на пересування по місту.
Природно, таке рішення транспортників не знайшло розуміння у споживачів послуг і частково — у влади. Голова Севастопольської райдержадміністрації Валерій Саратов на прес-конференції пообіцяв журналістам, а заодно — всім городянам, що проблему вивчить і не допустить безпідставного підвищення цін на проїзд.
Вивчення владою претензій транспортників відсунуло подорожчання квитків на два тижні. Перший заступник голови СМДА Сергій Живодуєв у понеділок на брифінгу в міськдержадміністрації запевнив журналістів у тому, що плату за проїзд підвищать, але тільки на п’ятдесят копійок.
— Так, я знаю, — сказав Сергій Олександрович, — що в маршрутках пишуть: «З п’ятнадцятого червня — проїзд три гривні». Але це лише бажання перевізників. У нас в управлінні транспорту була проведена нарада. Зібралися всі перевізники. Ми обговорили проблему й вирішили, що буде два п’ятдесят. Може, у них є бажання й п’ять гривень зробити. Але ми триматимемо ситуацію в припустимих рамках.
Плата за проїзд зросте, незважаючи на те, що ціна на бензин протягом року не змінювалася, — зазначив перший заступник голови СМДА. Аргумент «за» підвищення — «зросла вартість автопокришок», які «дійсно треба часто міняти, бо це умова безпеки перевезення людей».
— Наші перевізні тарифи здебільшого залежать від енергоносіїв і від зарплати водіїв. Сьогодні ми вимагаємо від автоперевізників збільшення зарплати водіїв. Останні дані автоперевізників такі, що я роблю висновок: зарплата водіїв приховується. Тільки два підприємства платять зарплату своїм працівникам у розмірі більше тисячі гривень, а низка підприємств — від чотирьохсот до шестисот гривень. Ми пояснили автоперевізникам: три гривні не буде. Ми згодні на підвищення у п’ятдесят копійок. Але повинна бути відкрита й чесно показана зарплата водіїв, — підсумував Сергій Живодуєв.