Найнижчий в Україні рівень середньомісячної зарплати, чималі борги з її виплати (за статистичними даними — 13,2 мільйона гривень, за даними Фонду соціального страхування — 32 мільйони), високий рівень безробіття (понад 11 відсотків). Ці та інші питання порушували профспілкові активісти під час зустрічі з головою Тернопільської ОДА Ярославом Сухим.

У керівника області також нагромадилось чимало інформації для роздумів. Зарплата справді низька, але чималий її відсоток виплачується у конвертах. Якщо в Україні у «тіні» 40 відсотків підприємств, то на Тернопільщині — 60. Чимало працівників працює на 0,25, 0,50 окладу. За рейтингом екологічної безпеки область на 19 місці в Україні, хоча тут немає ні великих підприємств, ні шкідливих виробництв. Чимало боргів із зарплати накопичено на комунальних підприємствах. Транспортні підприємства потерпають через несвоєчасне повернення коштів за перевезення пільговиків, а також через нелегальних перевізників. На думку Ярослава Сухого, пільгові перевезення треба робити адресними.

Водночас є коло проблем, над вирішенням яких влада та профспілки можуть працювати спільно. Наприклад, легалізація видобутку корисних копалин, охорона праці, повернення боргів із зарплати, поліпшення транспортного сполучення тощо. Профспілкові активісти погодилися, що більшість з них можна вирішити на місці. До речі, Ярослав Сухий повідомив, що зініціював перевірку Генпрокуратурою законності приватизації ВАТ «Тернопільський комбайновий завод» і повернення того, що залишилося від великого підприємства, у власність держави. Він також мав розмову з власником Львівського автобусного заводу, якому у попередні роки перераховано кошти за шість тролейбусів, але нових машин Тернопіль так і не побачив. Керівник області запропонував обговорити всі питання, які накопичились у профспілкових активістів, з його заступниками і розробити спільний план дій для їх вирішення. Голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний висловив впевненість, що влада та профспілки на ділі стануть соціальними партнерами.