Про цю подію наприкінці минулого грудня і на початку цього року писали мало не всі ЗМІ: поблизу метро «Дарниця» сучасні варвари на площі 1,5 га знищили близько 250 реліктових сосен та інших дерев віком від 50 до 100 років. Назвали й «героїв»: дозвіл на підготовку ділянки під забудову ТРЦ проектній компанії «Ярус» дала Київрада. Держ-житлокомунінспекція оприлюднила збиток: 2,7 млн. грн. Самому забудовнику більше сподобалася інша сума, вказана місцевою владою — державним управлінням охорони довкілля у Києві, — 74 тис. грн.
Протести киян змусили прокуратуру Києва відкрити провадження кримінальної справи щодо знищення вікових сосен. Днями вона його й закрила — через неспростовне право власності на землю, оскільки пакет документів з дозволами усіх міських служб у забудовника є, і він відшкодував завданий державі збиток — 74 тис. грн. Прокуратура Дніпровського району не знайшла підстав для притягнення до відповідальності осіб, які незаконно знищили дерева. Слідчі не помітили ознак порушення закону в тому, що забудовник, крім актів на право власності на земельні ділянки, не мав ордеру на вирубування дерев.
Прокуратура розв’язала руки забудовникам: на цвинтар повалених сосен прибули круті хлопці, повисмикували молоді дерева, посаджені навесні активістами громадських організацій і представниками блоку Кличка у Київраді. А в ніч з 10 на 11 червня 30 вантажівок привезли сюди щебінь. Тутешні мешканці — здебільшого пенсіонери, спробували протестувати, але молодики без зусиль витиснули їх з «фронту робіт». Нині небайдужі люди чергують тут цілодобово: збирають підписи проти забудови та агітують киян прийти 17 червня до КМДА на акцію протесту. З вимогою — повернути території статус парку. Але схоже, що сили — надто нерівні...
Що коять київські князьки із зеленими зонами міста? «Голос України» неодноразово писав про це, зокрема й про знищення не лише дарницького лісу, а й про таку небезпеку для усієї території — близько 15 гектарів зелених насаджень — уздовж лінії метро від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська». Забудовники мають намір перетворити її на смугу ТРЦ. З огляду на свавілля міської влади, передовсім депутатів Київради, їм це цілком може вдатися. Та й події в Дарниці — не виняток: уже впродовж трьох тижнів вирубується ліс на Лісовому масиві — поблизу Лісового проспекту, вулиць Жукова та Курчатова. На проспекті Перемоги, де майже знищена частина лісу, котра мала стати сквером імені Стуса, вже обгороджена будівельним парканом. «Лисиною» на місці багаторічних дерев висвічує колишній сквер танкістів поблизу метро «Шулявська». Перелік, на жаль, можна продовжувати.
Винуватці відомі: Київрада схвалила кілька тисяч рішень про надання зелених зон столиці під забудову. Порушуючи тим самим державні будівельні норми, в яких зазначено, що їх цільове призначення заборонено змінювати. Та й у Генплані Києва, починаючи з 2002 року, не передбачена забудова жодної (!) зеленої зони. Чому київська влада, депутати Київради перетворилися на ворогів міста і киян, які обрали їх у цей орган місцевого самоврядування для захисту інтересів громади? Відповідь проста: вони самі здебільшого є забудовниками, або домовляються про це між собою за гроші. Припинити свавілля за обов’язком служби повинні прокуратура міста і Господарський суд. Але правди ніде діти: ці дві відомі в Києві установи з поклонами обслуговують зажерливу владу. До однієї з них — прокуратури міста редакція «Голосу України» неодноразово зверталася і з проханням розібратися, і з вимогою нарешті втрутитись у знищення зеленого Києва. Як помітили читачі — без будь-якого результату...
Невже київські можновладці — Черновецький і компанія насправді не усвідомлюють, що невдоволення городян зростає? І що воно накопичується, як стихія, схожа на ту, що колись, прорвавши дамбу, знесла Куренівку? Адже наші скоробагатьки, знищуючи зелені насадження і позбавляючи городян кисню, набудовують на їхньому місці сараї — ТРЦ та одержують від них надприбутки, розглядаючи місто лише як місце для викачування ресурсів. На ці гроші вони будують приватні котеджі за містом, знову-таки з дозволу продажної влади захоплюють береги водойм, найкращі ліси та обгороджуються парканами, позбавляючи мешканців уже й лісу і води. Невже вони та їхні патрони у владі не усвідомлюють, що це не може тривати до безкінечності?
І насамкінець. Це не зовсім правда, що на владу має впливати та приводити до тями лише прокуратура, хоч і повинна. Але якщо вона не обстоює інтереси народу, то народ сам має взяти власну долю у власні руки. Й опір не лише начебто владі Києва і її вірним слугам — правоохоронним органам — мають чинити не тільки окремі герої, а масова свідомість громадян, яка приведе їх до владних «фортець». Бо часто люди обурюються забудовою зелених зон, а після того з горя йдуть розважатися до тих само... ТРЦ. Зрештою, де у нас влада, а де опозиція, яка передовсім мала б очолити масову свідомість громадян? Де надія киян — політики з блоку Кличка у Київраді, які взимку обіцяли не допустити забудови дарницького лісу? Чи всі вже «злилися» в консенсусі?
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.