Микола МАРТИНЕНКО, блок «Наша Україна — Народна самооборона»:

Останнім часом багато говорили і писали про 100 днів нової влади. Одним із показників її «досягнень» є численні протести журналістів проти утисків свободи слова. Можливо, хтось із чиновників поставить собі за заслугу «одобрямс», який дедалі більше опановує інформаційний простір. Для нас це яскраве свідчення реального стану свободи слова в Україні. Йдеться про згортання однієї з фундаментальних засад демократії, причому прискореними темпами. І саме в такому аспекті потрібно розглядати обмеження мовлення «5 каналу» та каналу «ТВі», які мають мужність об’єктивно інформувати суспільство, наводити альтернативні думки. Влада намагається встановити контроль над усім інформаційним простором. Останнім прикладом став конфлікт навколо згаданих каналів. Ситуація зі свободою слова отримала гучний резонанс і у самій Україні, і за кордоном. Зокрема, представники і Держдепартаменту США, і ПАРЄ попередили, що уважно стежитимуть за порушенням свободи слова в Україні. А Єврокомісія намагатиметься порушити цю тему на найближчому засіданні Ради співробітництва «Україна — ЄС». Наша фракція запропонувала вже завтра (у середу. — Ред.) заслухати у Верховній Раді представників усіх сторін, причетних до конфліктів, передусім керівників Нацради з питань телебачення і радіомовлення, запросити керівників «5 каналу» та «ТВі». «НУ—НС» також підтримує пропозицію заслухати в п’ятницю міністра внутрішніх справ з проблем, пов’язаних зі свободою слова.
Іван КИРИЛЕНКО, Блок Юлії Тимошенко:
Пролунали переможні фанфари з приводу 100 днів роботи нової влади. Суспільству дали зрозуміти, що в нової команди все добре. Але тим, хто володіє аналізом, зрозуміло: ситуація в країні тяжка. Ви нас буквально доставали і доїдали за дефіцит бюджету в 100 мільярдів гривень. А ви маєте діру в казні 140—170 мільярдів. Це страшна сума. Вже деякі державні структури платять зарплату за рахунок інших джерел, і це ще не вечір. З другого боку, ви хочете сильної і конструктивної опозиції. То прислухайтесь до нас, ми не байдужі до долі нашої країни та співвітчизників і щиро, як і ви, теж хочемо всім добра. Тому перше, що пропонуємо: не дратуйте людей. Вже котрий тиждень не змовкають рапорти про надзвичайно вигідну для України ціну на російський газ. Чому ж з усіх куточків країни йдуть тривожні сигнали про стрімке зростання комунальних тарифів і цін на послуги, починаючи зі столиці?
Ми не проти кредитів МВФ, беріть. Але ж не на таких принизливих умовах. У минулому році Ю. Тимошенко отримала понад 10 мільярдів вигідних позик без жодних умов, половина з них пішла на порятунок НБУ. А ви покірно погоджуєтесь виконувати всі забаганки кредитора. Чого варто лише підняття пенсійного віку всім без винятку до 65 років? Поцікавтеся, як до цих горе-новацій ставляться хіміки, шахтарі, металурги. 
Микола КРАВЧЕНКО, Комуністична партія:
— Хочу порушити питання, що хвилює сьогодні три чверті населення, яке знедолене й не може терпіти те, що відбувається сьогодні в житлово-комунальному господарстві. ЖКГ у Донецькій області, як і у всій державі, доведено до ручки. Його утримання в належному стані потребує істотних капітальних вкладень. Житлово-експлуатаційні й комунальні підприємства не спроможні сьогодні забезпечити населення якісними послугами, внутрішньобудинкові інженерно-технічні комунікації, обладнання прийшли в непридатність для подальшої експлуатації. Ненадання житлово-комунальних послуг стало нормою, діряві дахи багатоповерхових будинків та водопроводи, забиті сміттєпроводи й захаращені прибудинкові території, залиті каналізаційними стоками підвали й щоденне тривожне очікування нових поривів і залиттів доводять мешканців до розпачу. Багатотомне листування мешканців із керівниками житлово-комунальних служб, органами місцевого самоврядування, міністерствами й відомствами переконує в тому, що індивідуальні звернення громадян не є ефективні. Не так просто захистити своє право й у суді.
Василь ШПАК, Блок Литвина:
Аграрні реформи 90-х років бажаних результатів не принесли. Потужне аграрне виробництво не створено. Більшість розпорошених дрібних приватних господарств за цей час так і не спромоглися об’єднатися в колективні сільськогосподарські підприємства, організаційна форма яких набагато ефективніша і продуктивніша. Про це свідчить, зокрема, досвід Росії, Німеччини, Швеції, Чехії, Угорщини та інших успішних європейських країн. 
Задіяні аграрні реформи гальмуються, стримується подальший розвиток сільськогосподарського виробництва, відтак зростає вартість хліба, молока, цукру, інших найнеобхідніших продуктів харчування, які виробляються все менше. Фракція Блоку Литвина ініціювала прийняття необхідних законів для аграрного ринку, зокрема, щодо відновлення вітчизняного тваринництва, зменшення податкового навантаження на сільгоспвиробників, спрямування коштів державного бюджету у розвиток сільськогосподарського виробництва.
Василь ХАРА, Партія регіонів:
— Одним із перших указів Президента Януковича стосовно боротьби з бідністю дано старт закону про підвищення соціальних стандартів. Закон, який для уряду Тимошенко був «ядерною бомбою» для бюджету, за нової влади став складовою частиною антикризових заходів. Безумовним позитивом в умовах економічної кризи є підвищення мінімальної зарплати в 2010 році майже на 40%. У середньому на 35% збільшилася величина прожиткового мінімуму — до 875 гривень, що на 200 гривень більше, ніж у 2009 році. При цьому рівень інфляції прогнозується на рівні 15%. У такий спосіб закладені випереджальні темпи зростання офіційної величини прожиткового мінімуму, а отже, зарплати й усіх допомог порівняно з темпами інфляції. Мінімальна пенсія збільшилася з 573 до 695 гривень, а до кінця року зросте до 734 гривень. Але, звичайно ж, люди не можуть бути задоволені ситуацією. Причина проста: помаранчева влада п’ять років знищувала економіку й фінанси, топталася по пенсійній реформі.
Що стосується підвищення пенсійного віку, то найближчим часом цього не буде.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.