Місцина біля села Пересопниця Рівненського району продовжує дивувати нас цікавими археологічними знахідками. Зокрема, шукачі старовини натрапили тут на доволі рідкісну зброю — металеву булаву XІ—XІІ століть із гачком на обуху. Таких предметів в Україні донедавна було знайдено лише два.

Микола Федоришин, директор культурно-археологічного центру «Пересопниця», куди, власне, як експонат передали булаву, вважає, що вона колись належала не князеві, а тому, хто безпосередньо очолював військову рать, бо нею можна було воювати.

Бойова частина зброї виготовлена у формі пташиного дзьоба із молотоподібним обухом, за що її в Європі прозвали «дзьобом папуги». При своїй невеликій вазі (до двох кілограмів) та площі удару булава пробивала практично всі обладунки, щити й застрягала у тілі. Дивує і якість металу, з якого зроблено зброю, адже вона пролежала у землі тисячу років і залишилася практично неушкодженою.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів 

Рівненської області.

Микола Федоришин: «Така булава — історична рідкість, і віднині вона експонуватиметься в культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

Фото автора.