Футбол. Як відомо, переважна більшість матчів-відкриття чемпіонатів світу (в них, як правило, участь брали господарі змагань) завершувалися внічию. Не сталося винятку й цього разу. Хоча футболісти ПАР були ближчі до перемоги, ніж мексиканці.
Дуже засмутився наставник збірної Франції Раймонд Доменек, котрий на батьківщині не має авторитету у вболівальників і преси, швидше навпаки.
«Можливо, ми не були досить спокійні, або нам не вистачало точності в останній момент, — сказав він. — Хоча ми відповідально підійшли до цієї зустрічі, але не змогли реалізувати свої шанси. Натомість Уругвай чудово захищався».
Тренер збірної Уругваю Оскар Табарес, зрозуміло, був іншої думки: «Враховуючи історію збірної Франції і те, що в неї набагато потужніше фінансування, ніж у нас, я задоволений нічиєю. Ми її заслужили. Тепер у групі всі в рівних умовах і наступна зустріч буде вирішальною». Уругвайці завтра проведуть поєдинок зі збірною ПАР. А французи наступного дня поміряються силами з мексиканцями.
Перший прокол європейців, безумовно, поразка Греції від Кореї. З одного боку, українські прихильники футболу могли б зловтішатися. Адже саме греки стали на нашому шляху до ПАР. У Афінах була обнадійлива нічия, а в Донецьку — наша перевага. Висловлюючись мовою відомого булгаковського персонажа Шарикова, ми їх душили, душили, а контратаку прогавила українська збірна...
З другого боку, корейська команда саме за рівень гри, продемонстрований у поєдинку проти чемпіонів Європи-2004, сподобалася багатьом. І її вже поспішають називати відкриттям нинішнього чемпіонату.
Тренер корейців з півдня Го Чжон Му був задоволений стартовим результатом. Але він, зрозуміло, побачив і негативні моменти: «Мали грати спокійніше, тоді б забили ще. Не можна розслаблятися — треба більше атакувати».
Стояча гра в протистоянні аргентинців і нігерійців була вочевидь вигіднішою латиноамериканцям. Звичайно, прихильники футболу, і не лише з Аргентини, сподівалися на яскравішу і результативнішу гру команди, у складі якої виступає ціле сузір’я видатних виконавців. Чого вартий один лише Ліонель Мессі? Але підопічні Дієго Марадони задовольнилися малим, зігравши в незвичний для них раціональний футбол.
— Чому команда змогла реалізувати лише один небезпечний момент? — запитав Марадона. — Не має значення, скільки ми забили, головне, що ми перемогли. У нас в команді зібралися хлопці з характером, і я впевнений, що вони досягнуть успіхів в наступних поєдинках.
Не секрет, що ще до початку турніру англійців називали серед фаворитів. Але матч проти США показав, що у британців є проблеми. Зокрема, в центрі оборони. Принаймні американці, продемонструвавши цілком якісний футбол, діяли гідно. І справа не в тому, що команда з Нового Світу скористалася помилкою воротаря Роберта Гріна, котрий мов «слизькими» рукавицями не втримав м’яча. Не в цьому, то в іншому епізоді футболісти США добилися б успіху.
Насамкінець про старт збірної Німеччини. Вона здобула результативну перемогу. І, найпевніше, вийде з групи. Хоча були моменти, що викликали принаймні подив. Скажімо, чому мексиканський рефері Марко Родрігес не призначив пенальті у ворота німців за гру рукою Мертезакера на 48-й хвилині? А потім показав дуже сумнівну червону картку австралійцеві Кегіллу за підкат проти Швайнштайгера ...
На знімку: англієць Еміль Гескі вище від усіх.
Фото з сайту Sports.yahoo.com.