Футбол. Перед початком підготовки до нового сезону наставник «Динамо» Валерій Газзаєв провів прес-конференцію. Наступного дня динамівці вилетіли на 16-денний збір до Австрії.

 — Придбання Попова означає, що Маграо переміститься на звичну позицію у півоборону, а Ярмоленко може опинитися в запасі? — запитали Газзаєва.

— Я б так не стверджував. Той самий Попов добре грає на позиції опорного півоборонця та лівого оборонця. Маграо може зіграти як лівого півоборонця, так і лівого оборонця. Ярмоленко у нас гравець атаки, якого, з огляду на його якості, я перепрофілював у флангового гравця. Але для того й існують підготовчі збори, щоб ми подивилися й вибрали найкращий варіант складу, який би відповідав усім вимогам. Тут є таке поняття, як конкуренція. Хоч би як Ярмоленка критикували журналісти, я, як тренер, вважаю, що він провів дуже гарний сезон.

— Стартував чемпіонат світу в ПАР. Чи відвідають цей мегазахід представники селекційної служби, і чи будете ви спостерігати за матчами представників «Динамо»?

— У ПАР ми посилати нікого не збираємося. Маємо можливість дивитися й записувати всі ігри, робити відповідні висновки. На сьогодні наша селекція трансферами двох гравців, Бертольо та Попова, не обмежується. У планах придбання ще двох футболістів. Команда повністю укомплектована. Але це не означає, що не дивимося в перспективу. Селекція ведеться щодня, щомісяця й щороку. До того ж у футболі є таке поняття, як травми. Стосовно Горана Попова. Повірте, ми придбали дуже хорошого футболіста.

— У вас була можливість і час переоцінити події, що відбулися з командою в другій частині сезону. Які висновки для себе зробили?

— Можу сказати, я незадоволений, що ми не виграли національну першість. Щодо Ліги чемпіонів, то матчі в ній ми провели на такому рівні, на якому могли. Окремі помилки, особливо в обох матчах з «Інтером», не піддаються поясненню. Це грубі помилки, які згодом дозволили «Інтеру» піти далі й виграти Лігу чемпіонів. У той же час, у нас була глобальна перебудова. Ми довірили місце молодим гравцям, тим же Ярмоленку й Хачериді. Адаптація потрібна була бразильцям. Це природний процес, нічого відразу не буває. На сьогодні, я вважаю, ми відсотків на 90 укомплектовані. Нам потрібні ще два гравці, щоб повністю відповідати вимогам і цілям, що стоять перед нами.

— Якого амплуа потрібні футболісти?

— Один нападник і один гравець середньої лінії, у центр поля.

— «Динамо» посилюється легіонерами, у той час як на них існує ліміт. Яка ваша думка з цього приводу?

— У Лізі чемпіонів нам доводиться грати з командами — міні-збірними Європи. Візьмімо, приміром, той же «Інтер», що недавно виграв Лігу чемпіонів. У фіналі не грав майже жоден італієць. Але Моуриньо досить розумна людина, і за хвилину до кінця випустив Матерацці, щоб розбавити легіонерів. Коли амбіційні команди ставлять перед собою глобальні завдання, говорити про ліміт не доводиться. Звичайно, потрібно враховувати національний інтерес, але президенти клубів ураховують і свої інтереси, у цьому вони мають рацію, оскільки вкладають у це гроші. На мій погляд, ніщо штучне ні до чого доброго не приведе. Все має бути природно. Я вважаю, що ліміт взагалі потрібно зменшити. Три своїх гравці цілком достатньо. Якщо, скажімо, Коноплянка росте, то він пробивається в основний склад, як і Ярмоленко з Хачериді, або ще хтось. Свого часу, коли я працював у ЦСКА, ми запросили Феррейру, котрий нині грає в «Дніпрі», саме на позицію лівого півоборонця. Водночас прийшов Жирков, він став грати сильніше і я почав ставити до складу саме його. А Феррейра не витримав конкуренції. У результаті ми бачимо, що Жирков сьогодні є зіркою європейського рівня і грає в одному із кращих клубів світу. Така конкуренція сприяє тому, що гравці ростуть. А якщо ми їх будемо ставити штучно, ні до чого доброго це не приведе.

— Оцініть гру Гусєва на позиції правого оборонця в збірній України.

— Він дуже добре провів ці матчі, я радий, що Олег відновився. Всю другу половину сезону він не міг нам допомогти, бо його непокоїло коліно. Тому ми пішли на повторну операцію, і відновився він, на жаль, тільки до кінця сезону. Але можу сказати, що ми підготували гарного гравця для національної збірної. Я вважаю, що він гравець саме атакуючого плану, а в тренера національної збірної, мабуть, інші погляди. У Гусєва широкий тактичний кругозір, тому його можна використовувати ще на позиції атакуючого захисника.

— Із приходом Бертольо чи зазнає зміни тактична схема гри «Динамо» у нападі?

— Ми його брали на конкретну позицію. Він гратиме там само, де й у себе на батьківщині.

— Сформулюйте завдання «Динамо» на новий сезон.

— У нас завдання потрапити до Ліги чемпіонів. Нині з цією метою ведеться комплектування команди. Після цього будемо ставити подальші завдання.