Заборгованість у заробітній платі на Кіровоградщині стабілізувати поки що не вдається. За даними головного управління статистики, на початок травня область накопичила 61,8 мільйона гривень невиплаченої зарплати (не враховуючи заробітків найманих працівників, зайнятих на малих підприємствах та у підприємців — фізичних осіб). Це на 9,5 мільйона гривень більше, ніж було на початок року, а протягом квітня борг зріс на 4 мільйони.
Більше половини всієї заборгованості, з огляду на багаторічну невирішеність проблем вугільного комплексу, має Олександрія (55,8%), а в розрізі галузей сумнівне лідерство — за підприємствами промисловості, які не виплатили своїм працівникам у загальній сумі 41,2 мільйона гривень (66,7%).
Якщо ж говорити про суто людський аспект, то на початок травня вчасно не отримали заробітну плату 11 тисяч жителів області (5,3% від загальної кількості працівників). Звісно, у кожного своя сума заборгованого заробітку, але в середньому борг на кожного з них становить 3916 гривень, що у 2,3 разу більше від розміру середньоквітневої зарплати на Кіровоградщині (1719 гривень).
Звісно, така ситуація малоприємна для керівництва області, яке, зважаючи на головний принцип нинішньої владної команди — «Україна для людей», мусить викорінювати звичку, в багатьох підприємств уже усталену, не платити людям за роботу. Особливо багато питань виникає до економічно активних суб’єктів господарювання. Про це детально йшлось і на нараді під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Ларіна, і на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Як повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Пастух, із загальної кількості підприємств-боржників (129) більшість якраз становлять економічно активні (73). На початок травня вони мають 43,1 мільйона гривень зарплатного боргу (майже 70% від загальної суми), приростивши його за квітень на 2,5 мільйона (більше 6%). Ще швидшими темпами — на 912,7 тисячі гривень (9,4%)— зросла квітнева заборгованість у Кіровограді, сягнувши на економічно активних підприємствах 10,2 мільйона гривень. А загалом в обласному центрі на початок травня не виплачено більше 12 мільйонів зарплати.
Незважаючи на це, міський голова Кіровограда Володимир Пузаков на останнє засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості (та й не тільки на останнє), не з’явився. Хоча його настійно запрошували. У керівництва облдержадміністрації (як і в попереднього, до речі) взагалі багато запитань до кіровоградського міського голови. Володимир Пузаков обрав своєрідну тактику спілкування з обласною владою. Під час різних урочистостей чи святкувань він охоче сусідиться з керівниками області, а як тільки йдеться про гострі кути чи кризові моменти, де «лідирує» Кіровоград, його на наради (нерідко в екстреному режимі) в облдержадміністрацію не догукаєшся. У кращому разі пришле когось із заступників чи керівників департаментів, які інколи просто не уповноважені відповідати за провали в роботі міського керівництва чи, тим паче, не правочинні брати на себе певні зобов’язання.
На противагу обласному центрові добре слово можна сказати керівникам одинадцяти районів Кіровоградщини (Бобринецького, Вільшанського, Гайворонського, Добровеличківського, Знам’янського, Компаніївського, Новомиргородського, Олександрійського, Онуфріївського, Ульяновського, Устинівського), де заборгованість із заробітної плати на економічно активних підприємствах узагалі відсутня.
Проблемними в області залишаються і борги, накопичені підприємствами-банкрутами, — 16,7 мільйона гривень (таких підприємств 46) та економічно неактивними суб’єктами господарювання — 1,9 мільйона гривень (їх 10).
Голова облдержадміністрації Сергій Ларін, який одним із головних своїх завдань ставить підвищення рівня життя в регіоні (про що сказав під час представлення), наголосив на необхідності не допускати зриву виплат заробітних плат та пенсій. І неоднозначно дав зрозуміти на нараді відповідальним особам, що озвучування цифр заборгованості та переліку боржників ситуацію не виправить. Необхідно фахово проаналізувати, чому і з чиєї вини відбувається нарощування невиплаченої зарплати, особливо на економічно активних підприємствах, а також на підприємствах комунальної форми власності.
Щодо проблеми олександрійського буровугільного комплексу, то керівник області опікується нею особисто. Питання вже неодноразово обговорювалося і в облдержадміністрації, і з виїздом на місце. Область активно шукає спосіб розрубати задавнений гордіїв вузол. Сергій Ларін зустрічався з головою Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Сергієм Єрміловим, а нещодавно в Кіровограді побували представники холдингової компанії «Гідроген пауер логістикс актіенгесельшафт», що здійснює реалізацію міжнародного інвестиційного проекту «Воднева енергетика».
Буре вугілля — не лише відносно дешевий енергоносій. У результаті його переробки можна отримувати газ, синтетичний бензин, дизельне паливо та інші продукти. До того ж тепла, що утворюватиметься в процесі виробництва, вистачатиме на опалення цілого міста. Крім того, водень, що є головним продуктом виробництва, як екологічно чисте «паливо ХХІ століття», користується дедалі більшим попитом у світі. Подібні «зелені» проекти вже реалізовано в Німеччині, Китаї та США і, як свідчить практика, попит на такі виробництва у світі зростає. Тому в Олександрії, якщо попередні домовленості перейдуть із фази намірів до конкретних дій, є непогана перспектива повернути собі колишній імідж економічно привабливої території і розрахуватись, нарешті, з боргами.
Кіровоградська область.