На базі Інституту аграрно-промислового виробництва, що у селі Шубків Рівненського району, планують вирощувати саджанці «енергетичної» верби і забезпечувати ними північні райони області, де їй найкомфортніше.
«Енергетичною» вербою називають цілу родину швидкоростучих верб, які слугують сировиною для виготовлення паливних гранул — замінників вугілля. Завдяки високій теплотворній здатності таке дерево може конкурувати з іншими видами палива — газом, соломою, торфом. За 3—4 роки дерево виростає 5—6 метрів заввишки.
Якщо «зелені» наміри схвалить сесія обласної ради, то до кінця цього року буде визначено та підготовлено земельну ділянку для вирощування «енергетичної» верби, у лютому—березні — закуплено садивний матеріал, а у квітні-травні — здійснено закладку розсадника. На реалізацію цього проекту, за попередніми підрахунками, потрібно: у 2010 році — майже 48,5 тисячі гривень, у 2011-му — 141 тисяча.
Великий досвід використання «зеленої» енергетики мають Норвегія, Данія, Німеччина, Польща. Найкращі результати має Швеція, де плантації такої верби займають понад 20 тисяч гектарів. В Україні закладають лише перші гектари енергетичного гаю: на Волині вже мають плантацію 25 га, у Львівській області цього року планують засадити вербою майже 100 гектарів.