Фінансова дисципліна у Новій Каховці залишається болючим питанням для місцевих чиновників. Ревізія виконання бюджету, проведена за період з травня 2007 до березня 2010 років, виявила серйозні прогалини управлінської роботи: зафіксовано низку порушень і неефективних рішень на загальну суму понад 6,5 мільйона гривень.

Міськрада уклала договори на купівлю-продаж земельних ділянок таким чином, що бюджети недоотримали майже 72 тисячі гривень. Знехтували пенею за прострочення терміну сплати за землю та індексацією при продажі ділянок за умов розстрочення платежів. Чимало гріхів на посадовцях. Чому ж місцева скарбниця слабко наповнюються грішми? Як зупинити втрату чималих надходжень?

Водночас орендарі майна громади не сплатили своєчасно близько 95 тисяч гривень до міського бюджету. Порушення в обліку майна вилилося в суму майже 740 тисяч гривень. До місцевої казни не надійшли доходи за відчуження комунального майна на суму близько 600 тисяч гривень. Без проведення тендерних процедур витрачено дефіцитні кошти на оренду службових автомобілів з водієм та отримання послуг з теплопостачання більш ніж на 2 мільйони гривень.

Тверда двійка — за дотримання державних гарантій з оплати праці та інших соціальних виплат. Недбалі керівники часто не по-господарськи обходяться з бюджетними сумами на оплату праці: загалом понад 384 тисячі гривень незаконно спрямовано на виплату зарплати. Так, педагогам безпідставно доплачено за шкідливі умови праці і додаткові відпустки.

На утримання понадштатних посад лікарня «щедро» видала більш ніж 61 тисячу гривень, зате молодший медичний персонал не отримав близько 65 тисяч за використання дезінфікуючих засобів. Таврійським виконкомом необґрунтовано отримано коштів на загальну суму понад 68 тисяч гривень для оплати праці кочегарів та гардеробників, які, до речі, працюють не весь рік, а посезонно.

Водіям лікарні зайво виплачено понад 28 тисяч гривень за невірно визначену кваліфікацію. Виявлено й факти завищення кількості штатних посад відділу культури. Крім того, сумісникам лікарні та відділу освіти необґрунтовано видано на руки загалом десятки тисяч гривень. Більш ніж 102 тисячі гривень переплачено Пенсійному фонду від суми оплати праці інвалідів бюджетних установ. Отже, зусиллями державних контролерів виправлено серйозні недоліки щодо нарахувань різного роду надбавок, донараховано добові за відрядження згідно з вимогами чинного законодавства.

Або такі нерадісні факти: надміру витрачено більш як 398 тисяч гривень в ході вилучення автономної котельні з балансу лікарні, що призвело до зростання витрат на теплопостачання. КРУ також зафіксувало завищення підрядниками вартості виконаних робіт з реконструкції Палацу культури та поліклініки на загальну суму понад 58 тисяч гривень.

Повноцінне та збалансоване харчування дітей в садках залежить від асортименту, кількості та якості продуктів. Заклади не брали платні з батьків, діти яких не відвідували групи без поважних причин. Ось чому більш ніж на 185 тисяч гривень погіршилося харчування дошкільнят.

Після перегляду ревізійних справ напрошується висновок: інспектування ревізорів прямо впливає на фінансові відносини. Мова передусім про повне відшкодування винуватцями фінансових збитків. КРУ ініціювало застосування 16 фінансових санкцій (призупинення та зупинення операцій з коштами, зменшення бюджетних асигнувань за допущені правопорушення). Про недоліки у бухгалтерському обліку, нехтування вимогами бюджетного і тендерного законодавства йдеться у 25 адміністративних протоколах. Матеріали ревізії передано правоохоронним органам.

 

Херсон.