Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк вручить близько 500 державних актів на право власності на земельні ділянки пільговим категоріям громадян. Принаймні так стверджувалося у прес-анонсі, надісланому до редакції нашої газети. Значилося й місце проведення заходу: с. Димер Вишгородського району, Будинок культури. Справді, людей того дня у будинку культури було чимало. Здебільшого це вчителі, медики, працівники культури. Прибули за цією адресою й керівники області та району.
Нове керівництво Вишгородської райдержадміністрації вирішило ретельно контролювати роботу землевпорядних організацій, йшлося під час видачі земельних документів. Нині у районі працює близько 40 землевпорядних підприємств. У влади є намір перевірити їх діяльність і сформувати перелік тих з них, які працюють прозоро. Саме їх і рекомендуватимуть громадянам для співпраці.
У планах районної влади домовитися з підприємствами, щоб ветеранам, інвалідам та іншим малозабезпеченим категоріям громадян безплатно оформлювалися державні акти на землю. «Ми слідкуватимемо за вартістю послуг для всіх громадян, а для окремих категорій оформлюватимемо державні акти безоплатно, — зазначив голова райдержадміністрації Ярослав Москаленко. — Перед землевпорядними організаціями, які працюють у районі, ми сьогодні ставимо жорстку вимогу терміново підготувати всі договори до видачі актів. Тому одразу після працівників соціальної сфери акти отримають інші громадяни, що мають право на земельні ділянки».
Є села, де люди ще сім-вісім років тому здали гроші землевпорядним підприємствам і досі нічого не отримали, каже голова райдержадміністрації. До них лише щоразу приїжджають і вимагають знову заплатити кошти, які нібито потрібні для видачі актів. Якщо люди самі не можуть захистити свої права, то їх захищатимемо ми.
Щодо роздачі земельних документів у селищі Димер — ощасливленим громадянам (на знімку) наділяли тут майже по 27 соток. На запитання журналістів: «Cкільки це коштує для людей?», голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк відповів так: «Ви сьогодні пересвідчилися, що для людей це нічого не коштує. Тільки їм треба прийти, розписатися й отримати...».
— Справді, — повідомила у розмові з кореспондентом «Голосу України» Димерський селищний голова Клавдія Калініченко, — рішення на землю під забудову ми видаємо безплатно. А оформлення землі, виготовлення містобудівної документації оплачували громадяни. У селищної ради не було такої можливості. Яка тут проблема найбільша? Нині ми розширили наші межі майже на 700 гектарів. Тепер територія нашого селища розповсюджується на 850 га. Планували шукати інвесторів, які за шматок землі сплатили б за те, щоб людям виготовили містобудівну документацію на цей масив. Але потім зібрали наших жителів, порадилися й дійшли висновку: платитимемо самі, бо боїмося, що залишимося без землі. Тому кожен за виготовлення містобудівної документації платив по 7,5 тисячі гривень.
Як розповіла Клавдія Калініченко, епопея ця триває більше року, бо щоб «фірмі працювати над містобудівною документацією, потрібен стартовий капітал. Але коли стикнулися, почали до людей звертатися, то дуже не у багатьох була така сума — чимала для наших громадян».
Фото автора.