Щодень з цього шляхопроводу у Дніпро стрибають любителі екстриму. Випливають не всі...
Венеціанський і Долобецький острови між Дніпром і Русанівською протокою, що в київському Гідропарку, з’єднує Венеціанський міст, споруджений 1966 року. Хоч відстань до води досить велика, з самого початку функціонування міст облюбували любителі екстриму — стрибнути з нього в Дніпро. Я сама, хоч і не перебуваю в Гідропарку з ранку до вечора, упродовж останнього півтора року була свідком, коли троє стрибунів не випливли, і не всіх їх одразу знайшли: течія в цьому місці, бува, збиває з ніг.
Я розмовляла з рятувальниками, які розповіли, що мало не щотижня хтось гине в такий спосіб. «Героїзм» здебільшого демонструють підлітки або люди напідпитку, які розбиваються об воду чи дно. Немало випадків, що стрибунів рятують, але вони назавжди залишаються інвалідами. Практично завжди все відбувається на очах у десятків людей, які ще й підбадьорюють «сміливця». Про небезпеку знають усі, але бажання покрасуватися виявляється сильнішим від страху. Як уберегти людей від власної дурості?
Спробувала з’ясувати, кому підпорядковується Венеціанський міст, щоб знати, як можна бодай зменшити небезпеку? Після тривалих пошуків і переговорів по телефону нарешті знайшла господаря мосту — підприємство «Київавтодор». Там порадили звернутися до співробітника прес-служби Анатолія Галиновського. Спілкування з установами КМДА — тема окремої розмови. Як і цього разу: намагання будь-що з’ясувати у колеги закінчилося його порадою написати листа, в якому пояснити, «що ви хочете»...
Пояснюю: чому б «Київавтодору» не розтягнути по всій довжині мосту металеву сітку, аби з нього не стрибали у воду бажаючі в такий спосіб продемонструвати свою «сміливість»? Оскільки не вдалося про це поговорити з керівниками цього підприємства, а на письмовий запит мали б чекати «упродовж місяця», то редакція вирішила прискорити «процес». Бо хто знає, скільки ще людей позбавлять себе життя за час, що чиновники готуватимуть відповіді? Тому просимо керівників «Київавтодору» негайно вжити заходів і повідомити про це редакцію.